Tartaletki z kremem mango, mini bezami i ciastkami Oreo.

2.10.2022
Czas przygotowania: 200 minut
Stopień trudności: trudne

Zesmakuj ze mną obłędnych tartaletek!

Jeśli ktoś kocha mango tak samo jak ja będzie zachwycony tym deserem.  Delikatny krem mango z mleczkiem kokosowym, a do tego ciasteczka oreo i mini bezy dla osłody. 

Dla osłody, bo nadzienie mango nie ma w sobie grama cukru.

Przepis poniżej.

Składniki na tartaletk (6 porcji):

🥛300g mąki pszennej

🥄140g masła

🥄90g cukru drobnego lub erytrytolu

🥄szczypta soli

🥛2 łyżki wody 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieć. Ciasto połóż na papier do pieczenia.

Wierzch ciasta przykryj papierem do pieczenia, a następnie ciasto rozwałkuj.

Ciasto podziel na 6 części, a następnie wyłóż nim formy do tartaletek.

Wyłożone ciasto nakłuj widelcem (zapobiega to rośnięciu ciasta).

Teraz na ciasto połóż papier do pieczenia i na środek wysyp groch lub ryż.

Tak przygotowane tartaletki piecz 15 minut w 180 stopniach.

Po tym czasie zdejmij papier z grochem i piecz trtaletki kolejne 15 minut aż tartaletki pięknie się zarumienią.

Teraz czas na krem.

Składniki na krem:

🥭1 mango 

✅️1 opakowanie żelatyny do dań słodkich 

🥛1 puszka mleczka kokosowego light

Do misy blendera dodaj żelatynę do dań słodkich. Wlej do niej 130 ml wrzątku.

Całość dokładnie zmiksuj.

Do gładkiej żelatyny dodaj pokrojone mango oraz mleczko kokosowe.

Wszystkie składniki dokładnie zblenduj do uzyskania gładkiej masy.

Oreo (środek tartaletek)

1/2 opakowania ciastek Oreo

🥄2 łyżki mleka

Ciastka Oreo dokładnie pokrusz. Do pokruszonych ciastek dodaj mleko. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie stwórz 6 kulek, które wyłożysz dno tartaletek.

Mini bezy (bezy muszą być gotowe przed rozpoczęciem tworzenia tartaletek). Przygotuj je dzień wcześniej.:

🥚1 jajko

🥄50 g drobnego cukru

🥄1 łyżeczka soku z cytryny

🥄 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 

Do misy miksera dodaj białka. Ubij je ze szczyptą soli na sztywno (białka muszą być w temperaturze pokojowej). Do ubitych białek dodawaj stopniowo cukier.

Gdy cukier się rozpuści, a masa zrobi się gęsta dodaj sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną.

Całość wymieszaj na najmniejszych obrotach miksera.

Przełóż masę do rękawa cukierniczego. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Wyciskaj z rękawa mini bezy piecz je 2h w 60 stopniach.

Po upływie 2 h wyłącz piekarnik. Nie otwieraj go. Poczekaj aż bezy ostygną w zamkniętym piekarniku.

Teraz czas na łączenie wszystkich składników.

Na upieczone tartaletki wyłóż kulki oreo, następnie wylej krem mango z mleczkiem kokosowym.

Gdy masa lekko zastygnie wyłóż mini bezy. Całość udekoruj według uznania.

U mnie jest to mango i jagły.

I gotowe! 

Smacznego!
< Powrót
Zobacz również:
Sałatka ogórkowa z koperkiem i cebulą na zimę

Składniki: (ok. 4 słoiki 500 ml) 1 kg ogórków gruntowych 2 średnie cebule 2–3 marchewki (opcjonalnie, dla koloru)…

Kiszona botwina

Składniki: 1 pęczek botwiny (młode buraki z liśćmi- bardzo duży pęczek) 1 litr wody 2 łyżki soli (kamiennej,…

Leczo po polsku (do słoików na zimę)

Składniki: 2 kg cukinii (młoda, ze skórką; starszą obierz i usuń gniazda nasienne) 1 kg czerwonej papryki 1…