Domowy makaron pappardelle z kremowym sosem borowikowym

4.10.2022
Czas przygotowania: 25 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Jesień to czas grzybobrania.

Jeśli nie masz pomysłu na jesienny obiad z użyciem grzybów Zesmakuj ze mną pysznego, domowego makaronu z kremowym sosem borowikowym.

Przepis znajdziesz poniżej

Składniki na sos-4 porcje:
  • 500 g borowików lub innych ulubionych grzybów
  • 40 g masła
  • 1 duża cebula
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 1/3 pęczka pietruszki
  • 2 łyżeczki mascarpone
  • 200 ml bulionu + 50 ml bulionu do wymieszania jogurtu
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Borowiki oczyść i pokrój w mniejsze części. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Rozgrzej patelnię, a na niej rozpuść masło. Zeszklij na niej cebulę, a następnie dodaj pokrojone borowiki.

Duś całość przez 5 minut. Teraz czas na bulion. Zalej nim wcześniej duszone grzyby i cebulę.

Do słoika dodaj jogurt grecki, mascarpone oraz 50 ml bulionu. Całość dokładnie wymieszaj.

Wlej wymieszane składniki na patelnię i delikatnie wymieszaj. Sos nie może się zagotować, gdyż jogurt grecki się zważy.

Duś całość ponownie przez 5/7 minut. Na koniec posyp sos siekaną pietruszką.

Dopraw solą i pierzem.

Gotowy sos podawaj z domowym makaronem, kopytkami, ziemniakami, kaszą lub gnocchi.

Wszystko zależy od tego co najbardziej lubisz.

Ja polecam podać ten sos z domowym makaronem parppadelle.

Czas przygotowania sosu bez makaronu to 30 minut.

Kliknij w zdjęcie makaronu i zobacz jak go przygotować.

I gotowe! 

Smacznego!
< Powrót
Zobacz również:
Makaron rigatoni z pesto, burratą i orzeszkami

Składniki: Składniki (dla 2 osób):200 g makaronu rigatoni2 kulki burraty (ok. 100 g każda)4 łyżki pesto (najlepiej domowego)2…

Sekrety klusek śląskich- sprawdzony przepis na puszyste kluski

Kluski śląskie to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni śląskiej, które na stałe zagościło na stołach w całej…

Ogórki małosolne

Składniki: 1 kg świeżych ogórków gruntowych (średniej wielkości) 1 litr wody 1 płaska łyżka soli kamiennej niejodowanej (na…