Kluski leniwe z sosem malinowym-obiad w 15 minut
Zesmakuj ze mną pysznych leniwych z sosem malinowym, których przygotowanie zajmie Ci maksymalnie 15 minut.
Twarogowe kluski i lekko kwaśny sos malinowy z nutą mięty przeniesie Cię wspomnieniem do dzieciństwa.
Przepis znajdziesz poniżej

Składniki na dwie porcje:
- 500 g chudego twarogu
- 2 średnie jajka (60g sztuka)
- 110 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżki masła
- 1/3 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Do miseczki dodaj wszystkie wyżej wymienione składniki. Zagnieć je i uformuj kulę. Podziel ją na 4 części, a następnie stwórz wałki- takie same jak podczas robienia kopytek. Każdy wałek podsyp mąką. Za pomocą noża krój małe kluski. Gotuj je we wrzącej wodzie do momentu wypłynięcia.
Składniki na malinowy sos:
- 500 g malin
- mięta
Maliny przełóż do rondelka. Duś je na ogniu przez 7 minut. Jeśli lubisz słodki sos dodaj do malin dwie łyżki cukru lub erytrytolu. Tak przygotowanym sosem polej kluski.
I gotowe!