Kluski leniwe z sosem malinowym-obiad w 15 minut

11.10.2022
Czas przygotowania: 12 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Zesmakuj ze mną pysznych leniwych z sosem malinowym, których przygotowanie zajmie Ci maksymalnie 15 minut.

Twarogowe kluski i lekko kwaśny sos malinowy z nutą mięty przeniesie Cię wspomnieniem do dzieciństwa.

Przepis znajdziesz poniżej

Składniki na dwie porcje:
  • 500 g chudego twarogu
  • 2 średnie jajka (60g sztuka)
  • 110 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki masła
  • 1/3 łyżeczki soli
Przygotowanie:

Do miseczki dodaj wszystkie wyżej wymienione składniki. Zagnieć je i uformuj kulę. Podziel ją na 4 części, a następnie stwórz wałki- takie same jak podczas robienia kopytek. Każdy wałek podsyp mąką. Za pomocą noża krój małe kluski. Gotuj je we wrzącej wodzie do momentu wypłynięcia.

Składniki na malinowy sos:
  • 500 g malin
  • mięta

Maliny przełóż do rondelka. Duś je na ogniu przez 7 minut. Jeśli lubisz słodki sos dodaj do malin dwie łyżki cukru lub erytrytolu. Tak przygotowanym sosem polej kluski.

I gotowe!

Smacznego!
< Powrót
Zobacz również:
Roladki z szynki faszerowane pastą jajeczną

Składniki: (na ok. 10 roladek): 10 plastrów szynki (najlepiej cienko krojonej, owalnej) 5 jajek ugotowanych na twardo 2–3…

Młode ziemniaki z koperkiem

Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 2–3 łyżki masła lub oliwy z oliwek (do wyboru) sól morska (do smaku)…

Marynowane rydze  w słoikach

Składniki: Porcja: ok. 5–6 słoików 300 ml 1,5 kg świeżych maślaków, podgrzybków lub prawdziwków 1 duża cebula (opcjonalnie)…