Krem z pieczonych buraków z grzankami i kozim twarogiem
Pieczony burak w połączeniu z kozim twarogiem i grzankami z pełnoziarnistego chleba to propozycja jesiennej odżywczej zupy bogatej w witaminy.
Zesmakuj tej zupy ze mną i ciesz się wspaniałym smakiem darów jesieni.
Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki na 6 porcji:
- 1 kg małych czerwonych buraków
- 1 duża cebula
- 3/4 ząbki czosnku
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
Dodatki:
- grzanki z chleba pełnoziarnistego
- kozi twaróg
- listki świeżej bazylii
Przygotowanie:
Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową. Piecz je 1 h w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni. Rozgrzej patelnię. Wrzuć na nią pokrojoną cebulę, a także czosnek. Całość smaż do miękkości. Buraki po upieczeniu obierz, a następnie przełóż do blendera gotującego KOHERSEN. Buraków nie musisz piec. Możesz obrać je i gotować w blenderze do miękkości.
Do kielicha blendera lub do garnka przełóż obrane i upieczone buraki. Do środka dodaj również usmażoną cebulę z czosnkiem, bulion, sok z 1 cytryny. Całość gotuj pzez 15 minut. Na koniec dodaj mleczko kokosowe. Całość zblenduj. Dopraw solą i pieprzem.
Gotowy krem podawaj z grzankami chlebowymi oraz kozim twarogiem i listkami bazylii. Kozi twaróg możesz zmienić na wędzony krowi twaróg.

I gotowe!