Chlebek bananowy

27.10.2022
Czas przygotowania: 75 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Zesmakuj ze mną bardzo prostego ciasta. To ciasto zero waste, które możesz przygotować za pomocą widelca.

Nie masz pomysłu na dojrzałe banany?

Przygotuj ten chlebek i ciesz się smakiem.

Przepis znajdziesz poniżej

Składniki na solankę:
  • 350 g rozgniecionych bananów
  • 250 g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 80 g roztopionego masła
  • 120 g cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki kakao
  • szczypta soli
  • 1 duży banan lub 2 małe do dekoracji na wierzch
Przygotowanie:

Do miski dodaj rozgniecione widelcem banany, roztopione masło i cukier. Całość wymieszaj. Możesz to zrobić za pomocą miksera lub po prostu widelcem. Jeśli składniki ubijane są mikserem i powstanie jasna puszysta masa- ciasto będzie jeszcze wyższe niż to mieszane widelcem. W osobnej misce wymieszaj suche składniki (oprócz kakao).

Suche składniki połącz z mokrymi. Tak przygotowane ciasto wylej na blaszkę wysmarowaną masłem i obsypaną mąką. Dokładnie wylej 3/4 ilości ciasta, następnie posyp tą część ciemnym kakao, a następnie wyłóż pozostałą część ciasta. Na wierzch połóż przekrojonego banana (nie jest to konieczne).

Ciasto włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Grzanie góra-dół na 60 minut.

I gotowe! 

Smacznego!
< Powrót
Zobacz również:
Tradycyjne pierogi z soczewicą z nutą nowoczesności – szybki i pyszny przepis

Pierogi z soczewicą to doskonałe połączenie tradycyjnej polskiej kuchni z roślinnymi składnikami, które podbijają serca miłośników zdrowego i…

Malinowa chmurka na jasnym biszkopcie

Zesmakuj ze mną pysznego ciasta z malinami. Jedni malinową chmurkę robią na biszkopcie, inni na kruchym cieście, a…

Domowy makaron pappardelle z kremowym sosem borowikowym

Jesień to czas grzybobrania. Jeśli nie masz pomysłu na jesienny obiad z użyciem grzybów Zesmakuj ze mną pysznego,…