Śmietankowy sernik z dżemem borówkowym na spodzie z płatków kukurydzianych

8.11.2022
Czas przygotowania: 120 minut
Stopień trudności: średnie
 Składniki na spód:
  • 200 g płatków kukurydzianych 
  • 80 g masła 
Składniki na masę serową:
  • 1 kg sera mielonego z pudełka,
  • 4 jajka
  • 230 gramów cukru
  • 3 budynie waniliowe 
  • 200 ml gęstego jogurtu greckiego
  • 220 ml oleju
  • 400 ml mleka
Masa na serniku: 
  • 250g mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru 
Dodatki:
  • Dżem borówkowy- 1 mały słoiczek 
  • 100 g płatków kukurydzianych do posypania wierzchu 
  • 100 g borówek lub innych ulubionych owoców do dekoracji 
Przygotowanie:

Wszystkie składniki na spód sernika dokładnie zblenduj. Zblendowane składniki przełóż na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na masę serową wymieszaj i wlej na spód. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około godzinę. Na dno piekarnika włóż drugą blachę zalaną wodą, to spowoduje, że sernik na  100% nie opadnie. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i studź sernik przez około pół godziny. Gdy sernik ostygnie ubij śmietankę, dodaj 2 łyżki cukru pudru, a następnie mascarpone. Na upieczony sernik wyłóż dżem borówkowy. Gotowy krem wyłóż na warstwę dżemu, a następnie udekoruj płatkami kukurydzianymi i borówkami. 

I gotowe! 

Smacznego!
< Powrót
Zobacz również:
Przepis na sałatkę z bobu w zielonym sosie pesto

Składniki: (4 porcje jako przystawka lub lekka przekąska) 500 g bobu (świeżego lub mrożonego) 3 łyżki zielonego pesto…

Sałatka szwedzka do słoików

Składniki: 2 kg ogórków gruntowych (średniej wielkości) 3 cebule 2 marchewki 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1…

Pasta ogórkowo-chrzanowa z czosnkiem i koperkiem

Składniki: 2 kg świeżych ogórków gruntowych (najlepiej małe, twarde) 150 g świeżego korzenia chrzanu 3–4 główki czosnku 1…