Śmietankowy sernik z dżemem borówkowym na spodzie z płatków kukurydzianych

Składniki na spód:
- 200 g płatków kukurydzianych
- 80 g masła
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera mielonego z pudełka,
- 4 jajka
- 230 gramów cukru
- 3 budynie waniliowe
- 200 ml gęstego jogurtu greckiego
- 220 ml oleju
- 400 ml mleka
Masa na serniku:
- 250g mascarpone
- 250 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatki:
- Dżem borówkowy- 1 mały słoiczek
- 100 g płatków kukurydzianych do posypania wierzchu
- 100 g borówek lub innych ulubionych owoców do dekoracji

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na spód sernika dokładnie zblenduj. Zblendowane składniki przełóż na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na masę serową wymieszaj i wlej na spód. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około godzinę. Na dno piekarnika włóż drugą blachę zalaną wodą, to spowoduje, że sernik na 100% nie opadnie. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i studź sernik przez około pół godziny. Gdy sernik ostygnie ubij śmietankę, dodaj 2 łyżki cukru pudru, a następnie mascarpone. Na upieczony sernik wyłóż dżem borówkowy. Gotowy krem wyłóż na warstwę dżemu, a następnie udekoruj płatkami kukurydzianymi i borówkami.
I gotowe!