Rolada z soczystą piersią z kurczaka zawijaną w boczek

21.11.2022
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Zesmakuj ze mną pysznej i prostej przekąski.

Rolada z soczystą piersią z kurczaka zawijana w boczek, a do tego szpinak, ser feta i prażona cebula. Całość zawinięta jest w drożdżowy spód do pizzy.

Rolada ta świetnie sprawdzi się zarówno jako przekąska na imprezę lub święta, ale także jako propozycja obiadowa.

Przepis znajdziesz poniżej.

Jest banalnie prosty!

Składniki na 6/8 osób:
  • 1 opakowanie spodu do pizzy
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 3 duże garści szpinaku baby
  • 1/3 kostki sera feta
  • 1 jajko
  • prażona cebula do posypania wierzchu/sezam
  • 4/6 plastrów boczku wędzonego surowego

Przygotowanie:

Rozwiń spód do pizzy. Na połowę ciasta wyłóż szpinak. 1 pojedynczą pierś z kurczaka podziel na dwie części. Każdą z tych części zawiń w boczek (każda część piersi- 2/3 plastry boczku). Zawiniętą pierś z kurczaka w boczek połóż na przód spodu do pizzy.

Obok ułóż rówież ser feta. Całość zwiń w kształt rolady. Dokładnie zlep brzegi ciasta.

Za pomocą noża nakrój wierzch ciasta tworząc wzorek (to sprawi, że ciasto podczas pieczenie nie pęknie). Roztrzep w miseczce jajko. Posmaruj nim zwiniętą roladę. Wierzch posyp prażoną cebulą lub sezamem. Tak przygotowaną roladę piecz 25 minut w 200 stopniach.

Grzanie góra- dół bez termoobiegu.

I gotowe

Roladę możesz jeść zarówno na ciepło, jak również na zimno

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Fasolka szparagowa marynowana na zimę

Składniki: 2 kg fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej) 5–6 ząbków czosnku 2–3 baldachy kopru (najlepiej z nasionami) opcjonalnie:…

Batony z masłem orzechowym i pistacjami

Składniki: 500 g masła orzechowego80 g solonych pistacji80 g mąki kokosowej lub wiórków kokosowych10 łyżek syropu z agawy…

Ciasto a'la biszkoptowe z kremem oreo🍪🍪🍪 i czereśniami 🍒🍒🍒

Ciasto a'la biszkoptowe. Dlaczego a'la? Ponieważ do mojego "biszkoptu" nie oddzielamy białek od żółtek. Jajka i pozostałe składniki…