Kokosanki

27.11.2022
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Zesmakuj ze mną i przygotuj ciastka dla Świętego Mikołaja- kokosanki.

Lekkie, chrupiące zewnątrz, a w środku delikatne i wilgotne. Coś pysznego!

Przepis znajdziesz poniżej

Składniki na podstawowe ciasto:

  • 2 płaskie szklanki mąki pszennej
  • 180 g miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 duże jajko
  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 4 łyżki cukru pudru 

Dodatkowo:

  • płatki kokosa lub wiórki kokosowe do posypki

Przygotowanie:

Do misy blendera dodaj wiórki kokosowe oraz cukier puder. Całość zblenduj. Do miski dodaj masło i cukier. Całość razem miksuj przez kilka minut- aż masa maślana będzie puszysta, a także gładka. W momencie gdy masa maślana się ubija przygotuj suche składniki. Do małej miseczki dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. całość wymieszaj. Gdy masa maślana będzie puszysta dodaj jedno duże jajko, zmniejsz obroty, a następnie łyżka po łyżce dodawaj suche składniki. Gdy połączysz suche składniki z masą maślaną dodaj wcześniej zblendowane wiórki kokosowe z cukrem pudrem. Całość ponownie wymieszaj. Gotowe ciasto na ciastka wyłóż na blat. Zagnieć go chwilę, a następnie schowaj na 30/40 minut do lodówki. Schłodzone ciasto lepiej się rozwałkowuje. Po upływie 30 minut rozłóż na blacie papier do pieczenia. Podziel ciasto na części. Każdą część uformuj w małe- 3 cm kulki. Powtarzaj tą czynność aż zrobisz wszystkie ciasteczka.

Gotowe ciastka obtocz w wiórkach kokosowych lub płatkach kokosa. Gotowe kulki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, grzanie góra- dół bez termoobiegu, czas pieczenia 13/15 minut.

Upieczone ciastka najlepiej smakują z mlekiem.

I gotowe

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Ekspresowe muffinki z marchewką i orzechami

Zesmakuj ze mną Ekspresowych muffinek z marchewką i orzechami. Pomysł na jesienne muffinki, które zrobisz w 10 minut…

Kawowa kostka

Składniki: (forma 20×20 cm, ok. 9–12 porcji) 1. Spód czekoladowy (biszkopt) 3 jajka 90 g cukru 70 g…

Lepsze niż kotlety de volaille.

Cześć SMAKOSZE! Witajcie w 33 lekcji z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM ! Witajcie, miłośnicy kulinarnych wyzwań! Dzisiaj wchodzimy…