Kokosowe ciastka z cukrem trzcinowym

27.11.2022
Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Zesmakuj ze mną i przygotuj ciastka dla Świętego Mikołaja.

Kruche, kokosowe ciastka z cukrem trzcinowym.

Przepis znajdziesz poniżej

Składniki na podstawowe ciasto:

  • 2 płaskie szklanki mąki pszennej
  • 180 g miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 duże jajko
  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 4 łyżki cukru pudru 

Dodatkowo:

  • cukier trzcinowy

Przygotowanie:

Do misy blendera dodaj wiórki kokosowe oraz cukier puder. Całość zblenduj. Do miski dodaj masło i cukier. Całość razem miksuj przez kilka minut- aż masa maślana będzie puszysta, a także gładka. W momencie gdy masa maślana się ubija przygotuj suche składniki. Do małej miseczki dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. całość wymieszaj. Gdy masa maślana będzie puszysta dodaj jedno duże jajko, zmniejsz obroty, a następnie łyżka po łyżce dodawaj suche składniki. Gdy połączysz suche składniki z masą maślaną dodaj wcześniej zblendowane wiórki kokosowe z cukrem pudrem. Całość ponownie wymieszaj. Gotowe ciasto na ciastka wyłóż na blat. Zagnieć go chwilę, a następnie schowaj na 30/40 minut do lodówki. Schłodzone ciasto lepiej się rozwałkowuje. Po upływie 30 minut rozłóż na blacie papier do pieczenia. Podziel ciasto na części i połóż jedną z części na papier do pieczenia. Ciasto przykryj kolejnym listkiem papieru do pieczenia. Rozwałkuj ciasto na grubość 0,5 mm. Wykrawaj ciastka w ulubione kształty- u mnie to są ”oponki”. Każde ciastko posyp obficie cukrem trzcinowym.

Gotowe ciastka przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, grzanie góra- dół bez termoobiegu, czas pieczenia 13/15 minut.

Upieczone ciastka posyp cukrem pudrem.

I gotowe

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Chrupiący kalafior pieczony z parmezanem

Składniki: 1 duży kalafior 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 szklanki tartego parmezanu 1/2 szklanki bułki tartej (najlepiej…

Pikantne kawałki wieprzowiny w glazurze chili-miodowo-sojowej z ryżem kokosowym i chrupiącą surówką colesław

Składniki: (2–3 porcje) Wieprzowina w glazurze 500 g wieprzowiny (łopatka lub karkówka) pokrojonej w paski ok. 2 cm…

Curry z soczewicą, warzywami i paneerem

Składniki: (na 3–4 porcje): 200 g sera paneer (można zastąpić tofu) 3/4 szklanki suchej zielonej lub brązowej soczewicy…