Karmelowe ciasto z bezami i czekoladowym ”musem”

7.12.2022
Czas przygotowania: 240 minut
Stopień trudności: średnie

To obłędnie pysznie ciacho na kruchym, delikatnym spodzie z karmelowym kremem mascarpone z dodatkiem kruszonej bezy, a na wierzchu “mus” z gorzkiej czekolady.

Być może wszystko brzmi mega słodko, jednak wcale tak nie jest:). gorzka czekolada przełamuje słodycz i nadaje całemu ciastu niesamowity smak.

Przepis znajdziesz poniżej

Składniki na kruchy spód:
  • 200 g mąki pszennej typ. 450
  • 130 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru lub erytrytolu
  • 1 łyżka zimnej wody

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na kruche ciasto dokładnie wymieszaj. Zagnieć w kulę, a następnie schłodź ciasto w lodówce przez 30 minut. Przed włożeniem ciasta do lodówki włóż je w strunowy woreczek. Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki. Na blat połóż jeden liść papieru do pieczenia. Na środek połóż ciasto. Przykryj je kolejnym liściem papieru do pieczenia, a następnie rozwałkuj. Przygotuj blaszkę okrągłą. Przełóż rozwałkowane ciasto do blaszki. Zdejmij z wyłożonego ciasta liść papieru do pieczenia znajdujący się na wierzchu. Za pomocą widelca nakłuj ciasto. Spowrotem przykryj je papierem do pieczenia, a na wierzch wysyp groch lub ryż. To sprawi, że ciasto nie urośnie. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Piecz spód przez 15 minut. Grzanie góra-dół bez termoobiegu. Po 15 minutach zdejmij papier z ryżem i piecz spód przez kolejne 20 minut. Spód musi nabrać złotego koloru.

W czasie pieczenia spodu przygotuj karmelowy krem mascarpone.

Składniki krem mascarpone:

  • 3 opakowania mascarpone
  • 210 ml śmietanki 30/36% tłuszczu
  • 300 g karmelu/ masy kajmakowej
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 50/60 ml wrzątku

Przygotowanie:

Do miski dodaj śmietankę i mascarpone. Całość miksuj na średnich obrotach na sztywno. Dodaj karmel i delikatnie wymieszaj. Nie mieszaj zbyt długo, może to spowodować zważenie kremu. Dosłownie kulka ruchów miksera na małych obrotach do połączenia składników. Do małej miseczki dodaj żelatynę. Zalej ją gorącą wodą. Poczekaj aż napęcznieje, wymieszaj ją, a gdy będzie gładka wlej ją do masy karmelowej. Wymieszaj za pomocą łyżki. Tak przygotowany krem wyłóż na upieczony, ostudzony kruchy spód.

Teraz czas na czekoladowy krem i mini bezy.

Składniki mus czekoladowy:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 500 ml śmietanki 36%

Składniki na mini bezy:

  • 1 białko
  • 50 g drobnego cukru do wypieków

Przygotowanie:

Białka ubij na sztywno. Gdy białka będą sztywne stopniowo dodawaj cukier. Ubijaj białka z cukrem aż cukier się rozpuści, a białka będą gęste i lśniące. Tak przygotowaną masę białkową przełóż do rękawa cukierniczego. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyciskaj małe bezy. Piecz je 90 minut w 100 stopniach. Grzanie góra-dół bez termoobiegu. Gotowe bezy możesz dodać również do kremu karmelowego (tak zrobiłam ja, jednak jeśli chcesz je dodać do kremu karmelowego musisz przygotowanie ciasta rozpocząć od pieczenia bez).

Teraz czas na czekoladowy mus.

Do garnuszka dodaj pokrojone w mniejsze części czekolady. Wlej do czekolad śmietankę. Całość mieszaj aż powstanie gęsty ”mus”. Cały czas kontroluj mus i jego konsystencję, gdyż czekolada może się przypalić bez mieszania. Mus ten możesz również przygotować w kąpieli wodnej. Mus czekoladowy wylej na zastygnięty krem karmelowy. Udekoruj całość upieczonymi bezami. Możesz do dekoracji użyć również siekanych orzechów.

Schowaj ciasto do lodówki na minimum 1h.

I gotowe

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i serem mozzarella

Zapiekanka to świetna alternatywa na zdrowy i szybki w przygotowaniu obiad. Zesmakujcie go razem ze mną-koszt takiego obiadu…

Wiosenne śniadanie z sadzonym jajkiem na wodzie i szparagami

Składniki: 🥚🥚2 jajka 🥯🥯2 bajgle  🥬 2 garści mixu sałat  🥦1 pęczek zielonych szparagów  Koperek  Sos: 2 łyżki…

Uszka z grzybami

Zesmakuj ze mną pysznych, tradycyjnych uszek z grzybami. Uszka te są tradycyjne w smaku, jednak sposób ich lepienia…