Krokiety z soczewicą

Składniki na ciasto naleśnikowe:
🥛1 szklanka mąki
🥚🥚2 jajka
🥛1 szklanka mleka
🥛3/4 szklanki wody gazowanej
🧂1/2 łyżeczki soli
🥄3 łyżki oleju rzepakowego
Składniki na farsz z soczewicy:
- 250 g zielonej soczewicy
- 1 duża cebula
- 8łyżek oliwy
- 250 ml wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Dodatkowo:
- 2 jajka
- 150 ml mleka
- Panko do obtaczania krokietów
Przygotowanie:
Do miski dodaj mąkę. Następnie jajka, sól, mleko, wodę gazowaną, a także olej. Całość mieszaj trzepaczką lub mikserem do momentu połączenia się składników.
Rozgrzej patelnię. Na mocno rozgrzaną patelnię wylewaj porcję ciasta.
Smaż naleśniki z obu stron do zarumienienia.
Soczewicę wrzuć do wrzącej wody. Gotuj aż zmięknie. Cebulę pokrój w kostkę. Rozgrzej patelnię. Usmaż ją na oliwie. Do ugotowanej soczewicy dodaj usmażoną cebulę. Dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj do połączenia się składników.
Tak przygotowanym farszem nadziewaj naleśniki. Składaj je w kształt krokietów.
Do talerza wbij jajko. Dodaj również mleko. Całość wymieszaj. Do drugiej miski dodaj panko. Obtaczaj krokiety w jajku, a następnie w panierce panko. Smaż krokiety na rozgrzanej patelni do zarumienienia.
I gotowe!