Piernikowy chlebek bananowy 

30.12.2022
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: łatwe

Składniki na chlebek bananowy:

  • 350 g rozgniecionych bananów
  • 250 g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 80 g roztopionego masła lub 80 g oleju
  • 120 g cukru
  • 3 małe jajka
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 3 łyżki bakali 
  • szczypta soli
  • 1 duży banan lub 2 małe do dekoracji na wierzch, a także orzechy 
Przygotowanie:

Do miski dodaj rozgniecione widelcem banany, roztopione masło, jajka i cukier. Całość wymieszaj. Możesz to zrobić za pomocą miksera lub po prostu widelcem. Jeśli składniki ubijane są mikserem i powstanie jasna puszysta masa- ciasto będzie jeszcze wyższe niż to mieszane widelcem. W osobnej misce wymieszaj suche składniki (oprócz bakalii).

Suche składniki połącz z mokrymi. Dosaj również bakalie. Wymieszaj. Tak przygotowane ciasto wylej na blaszkę wysmarowaną masłem i obsypaną mąką. Dokładnie wylej ciasto. Na wierzch połóż przekrojonego banana i bakalie (nie jest to konieczne).

Ciasto włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Grzanie góra-dół na 60 minut.

Poniżej przepis na moim kanale na YouTube zapraszam do oglądania <3

I gotowe! 

Smacznego!
< Powrót
Zobacz również:
Pasta jajeczna z majonezem i szczypiorkiem

Składniki: 5 jajek (ugotowanych na twardo) 3–4 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie) 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól…

Fasolka szparagowa w pomidorowo-cebulowym sosie z parmezanem

Składniki: (4 porcje) 500 g zielonej fasolki szparagowej 1 średnia cebula (ok. 120 g) 2 ząbki czosnku 2…

Kotlety mielone- tradycja z nutą nowoczesności

Kotlet mielony – danie, które kojarzy się z domowym obiadem, zapachem kuchni babci i chwilami spędzonymi przy stole…