Domowe bułki do burgerów

17.02.2023
Czas przygotowania: 70 minut
Stopień trudności: średnie

Składniki:
  • 500g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 20 g świeżych drożdży 
  • 150 ml wody
  • 110 ml mleka
  • 50 g masła
  • 2 jajka duże jajka
  •  1 czubata łyżka cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • Sezam do posypania 
Przygotowanie:

Do garnka dodaj mleko oraz wodę. Całość lekko podgrzej. Gdy składniki będą ciepłe pokrusz drożdże i cukier. Całość wymieszaj i odstaw rozczyn do wyrośnięcia. Czas wyrastania rozczynu to około 15 minut. Gdy rozczyn wyrasta do miski dodaj mąkę i sól.

Następnie do mąki wlej wyrośnięty rozczyn. Dodaj również 1 jajko. Całość wymieszaj. Gdy wszystkie składniki wstępnie się połączą stopniowo dolewaj rozpuszczone (letnie) masło. Całość zagniataj około 15 minut. Gdy zagnieciesz ciasto podziel je na 6/8 bułek.

Bułki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ścierką do wyrośnięcia *czas wyrastania to okolo 40 minut. Po tym czasie roztrzep w miseczce jajko i przygotuj sezam. Delikatnie, za pomocą pędzelka posmaruj bułki, a następnie posyp sezamem.

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Włóż blaszkę z bułkami, a na dno piekarnika włóż drugą blaszkę zawierającą gorącą wodę (nie wolno wylewać zimnej wody-wlanie zimnej wody sprawi, że temperatura piekarnika się bardzo obniży).

Piecz bułki przez 10 minut (do zarumienienia).

I gotowe

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Domowe kluski śląskie- WARSZTATY ZE SMAKIEM odc. 1

Dzień dobry, cześć! Kluski Śląskie to pierwszy przepis z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM. Dzisiaj zabieram was w kulinarną…

Ogórki konserwowe z cytryną i czosnkiem

Składniki: 2 kg małych ogórków gruntowych 1 cytryna (pokrojona w plasterki) 6–8 ząbków czosnku 4 łyżeczki gorczycy 4…

Szpinakowe naleśniki

Składniki: (na ok. 8–10 naleśników): 1 szklanka mleka (250 ml) 1/2 szklanki wody (najlepiej gazowanej – 125 ml)…