Pyszny domowy chleb na kefirze

Składniki:
- 520 g mąki pszennej chlebowej
- 3 czubate łyżki płatków owsianych
- 2 czubate łyżki otrębów żytnich
- 280 ml kefiru
- 120 ml wody
- 30 g świeżych drożdży
- 1 czubata łyżeczka cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
W małym rondelku podgrzej delikatnie wodę. Woda nie może mieć zbyt wysokiej temperatury, gdyż drożdże nie wyrosną. Do wody wkrusz drożdże, a także dodaj cukier. Całość wykieszaj. Odstaw na 10 minut do wyrośnięcia.
Do miski dodaj mąkę, sól oraz otręby. Dodaj również wyrośniety rozczyn i maślankę. Całość dokładnie wymieszaj.
Na blat wysyp około 50 g mąki. Wyłóż ciasto i zagniataj do momentu aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Ciasto nie może się lepić. Zagniecione ciasto chlebowe dodaj do miski. Przykryj ciasto ścierką i odstaw na 45 minut do wyrośnięcia.
Po 45 minutach wyłóż ciasto na blat, a następnie formuj bochenek. Twórz bochenek poprzez składanie ciasta (dokładnie tak samo jak formuje się bułki) . Uformowane chleb przełóż do kosza/miski do wyrastania chleba. Poczekaj aż podwoi on swoją objętość. Gdy chleb już urośnie, wyjmij go z koszyka. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Papier do pieczenia oprósz mąką. Na blaszkę przełóż wyrośnięty chleb. Wierzch chleba spryskaj wodą, a następnie natnij ostrym nożem lub żyletką.
Tak przygotowany chleb piecz przez pierwsze 5 minut w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 220 stopni. Po upływie 5 minut zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz chleb przez kolejne 40 minut.
Upieczony chleb studź na kratce.
I gotowe
Smacznego!