Placki ziemniaczane z grillowanym kurczakiem i sosem tzatziki

4.06.2022
Czas przygotowania: 35 minut
Stopień trudności: łatwe

Chrupiące placki ziemniaczane polecają się na obiad. Tradycyjna wersja placków to ta ze śmietaną solą lub cukrem. Ja tą wersję zmodyfikowałam. Przygotowałam wytrawne placki z grillowanym kurczakiem i sosem tzatziki. Chrupiące placki w połączeniu z soczystym kurczakiem i sosem tzatziki mmmm pycha! Poniżej znajdziesz dokładny przepis.

Składniki na placki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 mała cebula
  • 2 jajka
  • sól
  • olej do smażenia
Pozostałe składniki:
  • 1 pierś z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • 5 łyżek jogurtu greckiego
  • 1 ogórek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Ziemniaki obierz. Zetrzyj na tarce. Odstaw na 10 minut. Odcedź sok z ziemniaków.  Odciśnij ziemniaki za pomocą dłoni. Przełóż ziemniaki do miski, a następnie dodaj mąkę,  jajka, drobno posiekaną cebule oraz sól do smaku. Dokładnie wymieszaj. Tak powstałą masę smaż na rozgrzanej patelni do zarumienienia z obu stron. Porcje masy nakładaj łyżką. Gotowe placki odsączaj z nadmiaru tłuszczy za pomocą ręcznika papierowego.

W czasie smażenia placków przygotuj sos oraz grilluj pierś z kurczaka. Pierś z kurczaka obtocz w przyprawach. Grilluj na rozgrzanej patelni  lub w grillu elektrycznym około 20 minut. Nie krój kurczaka wcześniej za mniejsze części. Pierś z kurczaka musi być soczysta.

Sos: jogurt grecki wymieszaj z tartym ogórkiem (ogórek tarty na grubych oczkach), posiekanym czosnkiem. Całość dopraw solą i pieprzem.

Usmażone placki podawaj z grillowaną piersią (krój ją tuż przed podaniem), a także z sosem tzatziki. Posyp koperkiem i gotowe.

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Najlepsza zupa dyniowa na jesień – prosty przepis krok po kroku

Zupa dyniowa to prawdziwy hit jesiennego sezonu, który zachwyca swoim kremowym smakiem i pięknym, intensywnym kolorem. Delikatnie słodka,…

Przepis na napoleonka (mille-feuille)

Składniki: (forma ok. 20×20 cm, 9–12 porcji) Ciasto francuskie 2 płaty gotowego ciasta francuskiego (2×275 g) Krem waniliowy…

Domowy syrop z kwiatów czarnego bzu – naturalny, aromatyczny i doskonały do wody, herbaty, lemoniady czy deserów.

Składniki: 40–50 baldachów kwiatów czarnego bzu (pełnych, świeżych, najlepiej zebranych z dala od drogi) 1,5 litra wody 1,2–1,5…