Domowe burgery z ostrą przyprawą cajun

28.03.2023
Czas przygotowania: 180 minut
Stopień trudności: średnie

Składniki na bułki:

  • • 500g mąki pszennej lub orkiszowej
  • • 20 g świeżych drożdży 
  • • 150 ml wody
  • • 110 ml mleka
  • • 50 g masła
  • • 2 jajka duże jajka
  • •  1 czubata łyżka cukru
  • • 3/4 łyżeczki soli
  • • Sezam do posypania
Przygotowanie:

Do garnka dodaj mleko oraz wodę. Całość lekko podgrzej. Gdy składniki będą ciepłe pokrusz drożdże i cukier. Całość wymieszaj i odstaw rozczyn do wyrośnięcia. Czas wyrastania rozczynu to około 15 minut. Gdy rozczyn wyrasta do miski dodaj mąkę i sól.

Następnie do mąki wlej wyrośnięty rozczyn. Dodaj również 1 jajko. Całość wymieszaj. Gdy wszystkie składniki wstępnie się połączą stopniowo dolewaj rozpuszczone (letnie) masło. Całość zagniataj około 15 minut. Gdy zagnieciesz ciasto podziel je na 6/8 bułek.

Bułki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ścierką do wyrośnięcia *czas wyrastania to okolo 40 minut. Po tym czasie roztrzep w miseczce jajko i przygotuj sezam. Delikatnie, za pomocą pędzelka posmaruj bułki, a następnie posyp sezamem.

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Włóż blaszkę z bułkami, a na dno piekarnika włóż drugą blaszkę zawierającą gorącą wodę (nie wolno wylewać zimnej wody-wlanie zimnej wody sprawi, że temperatura piekarnika się bardzo obniży).

Piecz bułki przez 10 minut (do zarumienienia).

Składniki na cajun:

  • • 1 łyżka słodkiej papryki
  • • 1/3 łyżeczki papryczki habanero (opcjonalnie)
  • • 1 łyżka pieprzu cayenne
  • • 1 łyżka cebuli prażonej lub suszonej 
  • • 1 łyżka czosnku 
  • • 1/2 łyżki grubo zmielonego czarnego pieprzu
  • • 1/2 łyżeczka oregano
  • • 1/2 łyżeczka tymianku
  • • 1/2 łyżeczka mielonego kminku
  • • 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki lub świeża kolendra

Pozostałe składniki:

  • 400 g wołowiny
  • 1 ser camembert 
  • 3 czerwone cebule 
  • Sałata
  • Pomidor 
  • 4 suszone śliwki 
  • 150 ml passaty pomidorowej
  • 2 jajka
  • Sól do smaku

Przygotowanie:

Passatę pomidorową wymieszaj z przyprawą cajun. Rozkrój bułki. Posmaruj je passatą pomidorową wymieszaną z cajun. Następnie połóż sałatę. Cebulę pokrój. Smaż ją na patelni z solą i suszonymi śliwkami. Smaż ją do momentu aż powstanie konfitura. Na sałatę wyłóż konfiturę z cebuli i usmażone mięso wołowe. Na wierzch dodaj ser camembert i pomidora. 

I gotowe

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Gniazdka- pączki hiszpańskie sprawdzony przepis

Gniazdka (pączki hiszpańskie) to pyszne, lekkie ciastka, które przypominają pączki, ale są nieco inne, ponieważ przygotowuje się je…

Chlebek bananowy

Zesmakuj ze mną bardzo prostego ciasta. To ciasto zero waste, które możesz przygotować za pomocą widelca. Nie masz…

Chrupiące zapiekanki z grzybami

Chrupiące zapiekanki z grzybami i ciągnącym się serem to prawdziwy klasyk polskiego street foodu, który od lat cieszy…