Wiejska szakszuka 

4.07.2023
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe

Składniki na dwie porcje:

  • Jajka (3 sztuki)
  • Cukinia (1/2 małej sztuki)
  • Passata pomidorowa (400 g)
  • Fasolka w pomidorach (3 łyżki)
  • Woda (100 ml)
  • Szczypiorek (3 łyżki)
  • Sól 
  • Pieprz  Zioła (ulubione, szczypta
Przygotowanie:

Cukinię zetrzyj na tarce. Możesz użyć również nożyka do makaronu (ja takiego użyłam). Cukinię przełóż na patelnię, dodaj passatę pomidorową, wodę i fasolę w pomidorach. Za pomocą zrób łyżką trzy “dołki”. W miejsce każdego “dołka” wbij jajko. Patelnię przykryj pokrywką. Całość duś aż jajka w szakszuce się zetną. Gotową szakszukę posyp ulubionymi ziołami i szczypiorkiem. Dopraw solą i pieprzem.

I gotowe

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Noworoczne przepisy na zdrowy start – lekkie i pożywne śniadania

Nowy Rok to idealny moment, aby rozpocząć zdrowsze nawyki żywieniowe i zadbać o siebie. Jak mówi przysłowie: „Śniadanie…

Sałatka makaronowa z kurczakiem i brokułem – idealna na imprezę i na co dzień.

Sałatka makaronowa z kurczakiem i brokułem to doskonała propozycja na każdą imprezę lub kolację. Jest sycąca, pełna smaku…

Czekoladowe cakepops z 5 składników 

Składniki:  Ciasteczka Oreo waniliowe 300 g Mascarpone 60 g Mały banan 1 sztuka Masło orzechowe 1 łyżka  Słomki…