Gołąbki z ryżem i mięsem

4.06.2022
Czas przygotowania: 297 minut
Stopień trudności: łatwe

Gołąbki to jeden ze smaków z mojego dzieciństwa. Często słyszę, że osoby będące na diecie nie mogą pozwolić sobie na gołąbki ze względu na kaloryczność. Ale czy one na pewno są niezdrowe? Otóż nie! Gołąbki są bardzo zdrowe i sycące   Zdrowsza wersja czeka na Ciebie poniżej 

Składniki:

Składniki:

  • 1 kapusta włoska lub biała
  • 800 g wieprzowiny
  • 2 cebule
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1,5 l bulionu warzywnego
Przygotowanie:

Kapustę włóż do garnka. Zalej wodą. Wstaw garnek z kapustą na palnik. Parz kapustę przez kilka minut, a następnie oddzielaj jej liście. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do ugotowanego ryżu dodaj zmielone surowe mięso wieprzowe. Dopraw solą i pieprzem.  Całość wymieszaj. Tak przygotowanym farszem nadziewaj parzone liście kapusty. Zwijaj tak jak krokiety

Dno garnka wyłóż liśćmi parzonej kapusty. Zalej 1/2 części passaty pomidorowej. Następnie wyłóż wcześniej przygotowane gołąbki. Gołąbki zalej bulionem i pozostałą częścią passaty. Wierzch przykryj liśćmi kapusty. Gotuj na małym ogniu przez minimum 4/5 h.

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Ciacho na zimno- sernik na zimno z konfiturą z moreli i ananasa

Składniki na konfiturę: 1 ananas1 kg moreliopcjonalnie 2 łyżki erytrtolu lub cukru  Pozostałe składniki: 800 g sera twarogowego 400…

Drożdżówki z malinami i morelami

Dziś pokażę Wam kolejny smak lata, a mianowicie drożdżówki z dużą ilością kruszonki. Słodycz moreli wspaniale uzupełnia się…

PROTEINOWE placuszki pistacjowe (bez mąki) morelami i miętą

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu placuszki, które są świetnym pomysłem na śniadanie wysokobiałkowe. Pistacjowe białko w połączeniu…