Paszteciki z kapustą i grzybami
Miękkie drożdżowe ciasto w połączeniu z kapustą i grzybami, a do tego barszczyk. Klasyczne danie i bardzo tradycyjne, bo paszteciki spotkasz na prawie każdym weselu. Jak je przygotować ? Poniżej przepis krok po kroku.

Składniki:
- 400 g mąki
- 30 g świeżych drożdży
- 270 mleka
- 100 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka cukru
- 2 żółtka
Przygotowanie:
Do miseczki wlej ciepłe mleko, dodaj drożdże i cukier. Całość wymieszaj. Przykryj ściereczką. Odstaw aż rozczyn podwoi swoją objętość. Do miski Wsyp mąkę i sól. Następnie dodaj wyrośnięty rozczyn, mleko oraz rozpuszczone i przestygnięte masło. Całość zagnieć i odstaw na 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj w kształt prostokąta wyłóż nadzienie.
Składniki:
- 300 g ugotowanej kapusty
- 50 g suszonych (namoczonych grzybów)
- 1 cebula
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Cebulę drobno posiekaj. Zeszklij na patelni. Do cebuli dodaj namoczone grzyby oraz kapustę. Duś przez 5/7 minut. Dopraw solą i pieprzem.
Nadziane ciasto zwiń jak roladę. Pokrój na 2 cm części. Przed pieczeniem posmaruj mlekiem i posyp ulubionym ziarnem. Piecz 20 minut w 180° grzanie góra-dół bez termoobiegu.
Podawaj z barszczem czerwonym.
Smacznego!