Zrazy wołowe nadziewane marchewką i groszkiem w sosie własnym

5.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Klasyka w nowoczesnej wersji. Mięso wołowe w wersji mielonej jest banalne w przygotowaniu. Nadziewane warzywami sprawia, że jest bardzo soczyste. Tak przygotowane zrazy świetnie komponują się z modrą kapustą lub buraczkami. Poniżej znajdziesz przepis. Zapraszam.

Składniki:
  • 500 m mięsa wołowego
  • 150 g mini marchewek
  • 150 g groszku
  • 1 żółtko
  • pieprz
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 500 ml wody
Przygotowanie:

Mięso mielone zmiel. Marchewkę i groszek ugotuj. Do mięsa mielonego dodaj żółtko oraz zeszkloną cebulę. Całość wymieszaj dłonią. Mięso podziel na 4 części. Każdą z części rozłóż na folii spożywczej na  środek wyłóż marchewkę oraz groszek. Całość wiń. Tak przygotowane zrazy smaż na patelni z każdej strony do zarumienienia. Mięso musi się ”zamknąć”. Po tym czasie na patelnię dodaj łyżkę mąki. Całość mieszaj tak by mąka obtoczyła mięso, a następnie mięso zalej gorącą wodą lub bulionem. Przykryj patelnię przykrywką i duś przez godzinę na małym ogniu. Gotowe zrazy podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Kurczak duszony z cebulą i koperkiem, młode ziemniaki, surówka z ogórka i rzodkiewki

Składniki: Kurczak: 4 udka lub podudzia z kurczaka (bez skóry, bez kości lub z kością – jak wolisz)…

Domowa karkówka wieprzowa w słoikach- konserwa

Składniki: (na ok. 5–6 słoików 720 ml): 2 kg karkówki 2 łyżki soli peklowej (można użyć zwykłej kuchennej,…

Maślane bułki do burgerów z sezamem

Składniki (na 8 bułek): 500 g mąki pszennej (najlepiej typ 550 lub chlebowa) 7 g suchych drożdży (lub…