Pulpety w sosie orzechowym z ryżem i zielonymi warzywami

5.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Dziś przychodzę z przepisem na pulpety z sosem orzechowym. Mięso mielone kocha orzechy. Pulpety, klopsy, kotlety mielone z dodatkiem orzechów są bardzo wyraziste, lekko chrupiące, delikatne, a zarazem zwarte. Poniżej znajdziesz przepis na orzechowy wytrawny obiad, który smakowo Cię pozytywnie zaskoczy.

Składniki:
  • 100 g ryżu
  • 150 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 żółtko
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • ulubione zielone warzywa
  • pieprz kolorowy
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka zielonej pasty curry
Przygotowanie:

Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Mięso dodaj do miski, następnie dodaj żółtko oraz sól do smaku. Całość zagnieć i przygotuj małe pulpeciki. Orzechy zmiel. Rozgrzej patelnię. Na patelnię wlej mleczko kokosowe, dodaj orzechy oraz pastę curry. Całość wymieszaj, a następnie włóż pulpeciki. gotuj 10 minut.

Podawaj z ryżem i blanszowanymi zielonymi warzywami.

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Zupa pieczarkowa.

Cześć SMAKOSZE! Witajcie w 14 lekcji z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM ! Witajcie, miłośnicy kulinarnych przyjemności! Dziś mój…

Orkiszowo-pszenny chleb drożdżowy. Prosty chleb bez wyrabiania

Zesmakuj ze mną pysznego, drożdżowego, orkiszowo-pszennego chleba, który smakiem zachwyci Twoich najbliższych.  Przepis ten jest uniwersalny i dodatki…

Jesienne kluski na parze (pampuchy) z duszonymi śliwkami

Zesmakuj ze mną jesiennych pampuchów. Słodki smak bułek w połączeniu z kwaśną śliwką to coś naprawdę pysznego. Mięta…