Zupa pieczarkowa.

3.02.2024
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Cześć SMAKOSZE!

Witajcie w 14 lekcji z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM !

Witajcie, miłośnicy kulinarnych przyjemności! Dziś mój kulinarny kompas wskazuje kierunek, którym warto podążać w chłodne dni – do krainy rozgrzewającej zupy pieczarkowej. Wprowadzenie do tej kulinarnej podróży to jak otwarcie drzwi do magicznego świata aromatów, w którym pieczarki stają się bohaterem niezwykłego smaku i komfortu.

Zupa pieczarkowa, to nie tylko jedno z najbardziej klasycznych dań, ale również symfonia przyjemności dla podniebienia. Jej bogaty smak, urozmaicony aromat i kremowa konsystencja sprawiają, że staje się niekwestionowaną gwiazdą rodem z kuchni, która otula nas ciepłem i przywraca dobre wspomnienia.

Zapraszam was do odkrywania tajemniczej sztuki przyrządzania tej wyjątkowej zupy, która nie tylko rozgrzeje wasze ciała, ale także dostarczy niezapomnianych doznań kulinarnej przyjemności. Czy jesteście gotowi na kulinarne zanurzenie w świecie, gdzie pieczarki wiodą prym, a każdy łyk to podróż po smakowych zakamarkach? To zanurzmy się razem w aromatyczną opowieść o rozgrzewającej zupie pieczarkowej!

Potrzebujesz:

  • 1,5 l wody/ rosołu 
  • 3 czubate łyżeczki mleczka kokosowego 
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 pietruszka 
  • 5 ziemniaków 
  • 1/2 łyżki masła 
  • Sól do smaki
  • Pęczek pietruszki 
  • 1 biała cebula 
  • 500 g pieczarek 
  • 2 liście laurowe 
  • 4 ziela angielskie
Przygotowanie:

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Cebulę obierz i drobno pokrój. Korzeń pietruszki obierz i również pokrój ją w kostkę. Umyj i pokrój pieczarki. Do garnka włóż masło oraz wszystkie wyżej wymienione pokrojone warzywa. Dodaj również liście laurowe oraz ziela angielskie. Całość smaż przez 5/7 minut. Po 7 minutach zalej warzywa wodą lub bulionem. Gotuj przez 20 minut. Na koniec dodaj 1 łyżeczkę zielonego curry oraz 3 łyżeczki mleczka kokosowego. Całość wymieszaj dopraw solą i pieprzem. Dodaj posiekaną pietruszkę i gotowe. 

I gotowe

Smacznego!

Dokładny przepis krok po kroku znajdziesz poniżej.

< Powrót
Zobacz również:
Jeżynowo - karmelowa  chmurka

Jeżynowa chmurka to modyfikacja malinowej chmurki. Kwaśne jeżyny w połączeniu ze słodkim karmelowym kremem, bezą oraz kruchym spodem…

Soczysty schab- pieczony w całości

Zesmakuj ze mną soczystego schabu pieczonego w całości, który smakuje wspaniale jako wędlina na kanapki, jak również jako…

Pinsa-Niskokaloryczna kuzynka pizzy z włoskimi dodatkami

Zesmakuj ze mną pinsy z włoską szynką, pomidorkami koktajlowymi, rukolą oraz twarogiem wędzonym. Pinsa to niskokaloryczna kuzynka pizzy.…