Jesienny kopiec kreta. Mocno kakaowe ciasto z powidłami i bananami.

7.10.2024
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Kopiec kreta to ciasto, które od lat cieszy się popularnością, ale co powiecie na wersję mocno czekoladową z dodatkiem bananów i powideł śliwkowych? Ta dekadencka odsłona klasycznego deseru to prawdziwa gratka dla miłośników intensywnie czekoladowych smaków. Soczyste banany, delikatnie otulone ciemnym biszkoptem, doskonale komponują się z głębokim, śliwkowym akcentem powideł, które dodają całości wyjątkowego charakteru. Całość wieńczy posypka z tartej białej czekolady, która swoim kremowym smakiem przełamuje intensywność gorzkiego kakao, tworząc idealnie zrównoważony duet. To ciasto jest nie tylko ucztą dla podniebienia, ale i prawdziwą ozdobą każdego stołu, idealną na specjalne okazje i spotkania z najbliższymi.

Składniki:

  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 5 czubatych łyżek kakao
  • 125 ml wody
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 5 dużych jajek

Przełożenie:

  • 400 g powideł śliwkowych
  • 5 bananów

Poncz:

  • sok z 1/2 cytryny
  • 80 ml wody

Dodatkowo:

  • 1 biała czekolada

Krok 1

Przygotowanie bazy ciasta:

W garnku na małym ogniu roztop masło. Dodaj kakao. Mieszaj aż do połączenia składników w jednolitą masę. Zdejmij z ognia i ostudź. Wlej wodę. Wymieszaj.

Krok 2

Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę. Do ubitych białek dodawaj stopniowo cukier. Ubijaj do momentu aż cukier się rozpuści.

Krok 3

Do ubitych białek dodaj żółtka. Miksuj przez 10 sekund. Do masy jajecznej dodawaj stopniowo masę kakaową. Miksuj na najmniejszych obrotach do połączenia się składników.

Krok 4

Do mąki wsyp proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Wymieszaj. Wymieszaną mąkę wsyp do masy kakaowej. Wymieszaj. Masę wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz kakaowe ciasto przez 45 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni. Grzanie góra-dół bez termoobiegu. Po tym czasie ciasto przekrój na pół. Na dno blaszki wyłóż spód ciasta. Ciasto nasącz ponczem. Na nasączone ciasto wyłóż 1/3 części powideł śliwkowych.

Krok 5

Na powidła wyłóż obrane, przekrojone banany. Na banany wyłóż kolejną 1/3 część powideł. Na powidła wyłóż wierzch ciasta. Z ciasta zetnij wierzch. Ciasto posmaruj ostatnią częścią powideł. Na wierzch zetrzyj białą czekoladę. Posyp okruszkami ciasta. I gotowe. Ciesz się smakiem razem ze mną!

Przepis krok po kroku:

< Powrót
Zobacz również:
Biszkopt bez mąki 

Cześć SMAKOSZE! Witajcie w 27 lekcji z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM ! Witajcie, odkrywcy niebanalnych smaków! Dzisiaj przenoszę…

Tartaletki z kremem pistacjowym

Ciasto kruche:• 250 g mąki pszennej• 125 g zimnego masła• 50 g cukru pudru• 1 żółtko• 2-3 łyżki…

Pieczone drobiowe🦃 kotlety z bazyliowym 🍃pesto i prażonymi ziarnami słonecznika🌻

  Składniki: 400 g mięsa mielonego z indyka1 jajko3 łyżki szczypiorku2/3 łyżki pesto bazyliowego3 łyżki ziaren słonecznika z…