Kruche maślane ciasteczka z cukrem pudrem

26.12.2024
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: łatwe

Składniki:
250 g mąki pszennej
150 g masła (zimnego, pokrojonego w kostkę)
80 g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Szczypta soli
Cukier puder do posypania

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem i szczyptą soli.
Dodaj zimne masło i rozcieraj je palcami z mąką, aż powstanie drobna kruszonka.
Dodaj żółtko i ekstrakt waniliowy (jeśli używasz), a następnie szybko zagnieć ciasto, aż składniki się połączą. Uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i schłodź w lodówce przez około 30 minut.
Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm na podsypanym mąką blacie.
Wykrawaj ciasteczka dowolnymi foremkami.
Ułóż ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10-12 minut, aż ciasteczka będą lekko złociste na brzegach.
Wyjmij ciasteczka z piekarnika i pozostaw je na blasze do ostygnięcia (na gorąco są bardzo kruche).
Gdy ciasteczka całkowicie ostygną, posyp je delikatnie cukrem pudrem za pomocą sitka.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Tagi
< Powrót
Zobacz również:
Faszerowane cukinie 🥒

Składniki: 🥒4 okrągłe cukinie 🥩200 g mięsa mielonego150 g ciecierzycy ze słoika 🥬natka pietruszki 🥩1 łyzeczka przyprawy do mięs 🍅400 g passaty…

Nadziewany chleb- ekspresowa przekąska

Chleb nadziewany szynką, serem, pomidorami i bazylią to pyszna i sycąca przekąska lub danie główne, które świetnie nadaje…

Marynowane pomarańcze w miodzie z goździkami i cynamonem

Zesmakuj ze mną pysznych pomarańczy marynowanych w miodzie z goździkami i cynamonem. Marynowane pomarańcze posiadają mnóstwo witamin, a…