Zapiekanka gołąbkowa – przepis

28.06.2025
Czas przygotowania: 70 minut
Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 mała główka białej kapusty
  • 500 g mięsa mielonego (np. wieprzowo-wołowego)
  • 1 woreczek ugotowanego ryżu (ok. 100 g suchego)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 700 ml passaty pomidorowej lub dobrej jakości sosu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano lub majeranku
  • 200 g startego sera żółtego lub mozzarella

Przygotowanie:

Oddziel liście z kapusty, sparz je wrzątkiem przez 3–4 minuty lub aż staną się elastyczne. Ostudź i posiekaj na duże kawałki.

Na patelni zeszklij posiekaną cebulę i czosnek na oleju.
Dodaj mięso mielone i smaż do zarumienienia.
Dodaj ugotowany ryż, dopraw solą, pieprzem, papryką i ziołami. Dobrze wymieszaj.

Do passaty dodaj cukier, sól, pieprz, majeranek i zagotuj. Gotuj 5 minut na małym ogniu.

Na dnie naczynia żaroodpornego wylej cienką warstwę sosu.
Następnie warstwowo układaj: kapusta – farsz – sos – trochę sera – kapusta itd., aż do wyczerpania składników.
Na wierzch wylej resztę sosu i posyp startym serem.

Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) przez ok. 40–45 minut, aż wierzch będzie złocisty.

Podawaj z kleksem śmietany i świeżym koperkiem.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI

< Powrót
Zobacz również:
Jeżynowo - karmelowa  chmurka

Jeżynowa chmurka to modyfikacja malinowej chmurki. Kwaśne jeżyny w połączeniu ze słodkim karmelowym kremem, bezą oraz kruchym spodem…

Rurki z kremem pistacjowym

Składniki: Na rurki: 250 g mąki pszennej 125 g masła (schłodzonego) 125 g kwaśnej śmietany (18%) 1 żółtko…

Przepis na marynowane pomidory w zalewie octowej

Składniki: Porcja: 2–3 słoiki po ok. 700 ml 1,5–2 kg małych pomidorów (koktajlowe, śliwkowe) 2 ząbki czosnku 2…