Zapiekanka gołąbkowa – przepis

Składniki:
- 1 mała główka białej kapusty
- 500 g mięsa mielonego (np. wieprzowo-wołowego)
- 1 woreczek ugotowanego ryżu (ok. 100 g suchego)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 700 ml passaty pomidorowej lub dobrej jakości sosu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka suszonego oregano lub majeranku
- 200 g startego sera żółtego lub mozzarella
Przygotowanie:
Oddziel liście z kapusty, sparz je wrzątkiem przez 3–4 minuty lub aż staną się elastyczne. Ostudź i posiekaj na duże kawałki.
Na patelni zeszklij posiekaną cebulę i czosnek na oleju.
Dodaj mięso mielone i smaż do zarumienienia.
Dodaj ugotowany ryż, dopraw solą, pieprzem, papryką i ziołami. Dobrze wymieszaj.
Do passaty dodaj cukier, sól, pieprz, majeranek i zagotuj. Gotuj 5 minut na małym ogniu.
Na dnie naczynia żaroodpornego wylej cienką warstwę sosu.
Następnie warstwowo układaj: kapusta – farsz – sos – trochę sera – kapusta itd., aż do wyczerpania składników.
Na wierzch wylej resztę sosu i posyp startym serem.
Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) przez ok. 40–45 minut, aż wierzch będzie złocisty.
Podawaj z kleksem śmietany i świeżym koperkiem.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!
Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI