Gulasz wołowy – przepis domowy

29.06.2025
Czas przygotowania: 240 minut
Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • Składniki (na 4–6 porcji):
  • 800 g wołowiny (np. łopatka, karkówka)
  • 4 średnie ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • 750 ml bulionu wołowego lub warzywnego
  • 2 łyżki oleju lub masła klarowanego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki kminku (opcjonalnie)
  • Liść laurowy, ziele angielskie (po 2–3 szt.)
  • Sól, pieprz do smaku
  • Świeża natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

Pokrój wołowinę w kostkę. Oprósz solą i pieprzem.
W dużym garnku rozgrzej olej/masło. Obsmaż mięso na rumiano z każdej strony – partiami, by nie puszczało soków. Odłóż na bok.
Do tego samego garnka wrzuć posiekaną cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj czosnek, chwilę podsmaż, a następnie wrzuć paprykę i marchewkę pokrojone w kostkę. Smaż 5 minut.
Dodaj paprykę w proszku, wędzoną paprykę, kminek, liść laurowy i ziele angielskie. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż 1–2 minuty.
Wlej pomidory z puszki, dodaj wcześniej obsmażone mięso. Zalej bulionem. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 60 minut.
Po godzinie dodaj pokrojone ziemniaki. Gotuj jeszcze ok. 30–40 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie, a sos gęsty.
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z posiekaną natką pietruszki i świeżym pieczywem.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI

< Powrót
Zobacz również:
Domowe tortille

Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 1/4 szklanki oleju roślinnego 3/4 szklanki ciepłej wody (może być…

Malinowa chmurka na jasnym biszkopcie

Zesmakuj ze mną pysznego ciasta z malinami. Jedni malinową chmurkę robią na biszkopcie, inni na kruchym cieście, a…

Nietypowe kotlety z indyka. Kotlety z piekarnika.

Cześć SMAKOSZE! Witajcie w 17 lekcji z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM ! Witajcie, odkrywcy kulinarnych zakątków! Dzisiaj otwieram…