Kotleciki warzywne z brokułem i jajkiem

29.06.2025
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • Składniki (na ok. 10–12 kotlecików):
  • 1 średni brokuł (ok. 400–500 g)
  • 2 jajka na twardo
  • 1 jajko surowe (do masy)
  • 1/2 szklanki ugotowanej marchewki (pokrojonej w kostkę)
  • 1/2 czerwonej cebuli (drobno posiekanej)
  • 100 g tartego żółtego sera (np. gouda, mozzarella)
  • 3 łyżki bułki tartej + do panierowania
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Brokuła podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie (3–4 minuty), następnie ostudź i posiekaj drobno.
Marchewkę ugotuj i pokrój w drobną kostkę.
Jajka ugotuj na twardo i pokrój w drobną kostkę.
Cebulę zeszklij na odrobinie oleju lub dodaj surową (dla bardziej wyrazistego smaku).
W dużej misce wymieszaj: brokuły, marchewkę, jajka, cebulę, starty ser i bułkę tartą.
Wbij 1 surowe jajko i dobrze wymieszaj.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Formuj niewielkie kotleciki (można lekko spłaszczyć).
Obtocz każdy w bułce tartej.
Smaż na średnio rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor (po ok. 3–4 minuty na stronę).
Serwuj na ciepło z ulubionym sosem (np. czosnkowym, jogurtowym lub koperkowym).

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI

Tagi
< Powrót
Zobacz również:
Drożdżowe ciasto śliwkowo-cytrynowe

Ciasto drożdżowe to jedno z najzdrowszych ciast jakie istnieją. Dziś pokażę Ci jak przygotować drożdżowe ciasto z dużą…

Kluski „szare” z okrasą i kapustą kiszoną

Składniki: (4 porcje) Kluski szare 800 g ziemniaków mączystych (ok. 4 średnie sztuki) 150 g mąki pszennej (+…

Sernik na zimno z serków homogenizowanych

Koniecznie zapisz przepis na później i ciesz się smakiem! To idealne ciasto na letnie, ciepłe dni Składniki: 🍓100…