Kotlety wieprzowe w sosie śmietanowo-grzybowym z warzywami i koperkiem

Składniki:
- Na kotlety:
- 4 kotlety schabowe bez kości (lub karkówka)
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 1 łyżka masła
- Na sos:
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 1 marchewka, pokrojona w półplasterki
- 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w paski
- 200 ml bulionu (warzywnego lub drobiowego)
- 200 ml śmietanki 30% lub 18%
- 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
- świeży koperek, posiekany (ok. 2 łyżki)
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka mąki (opcjonalnie, do zagęszczenia)
Przygotowanie:
Kotlety osusz papierowym ręcznikiem, dopraw solą, pieprzem i papryką.
Na patelni rozgrzej olej z masłem. Smaż kotlety na średnim ogniu po ok. 3–4 minuty z każdej strony, aż się zarumienią. Odłóż na talerz.
Na tej samej patelni podsmaż cebulę, czosnek, pieczarki, marchewkę i paprykę. Duś ok. 6–8 minut, aż warzywa zmiękną, a grzyby puszczą sok.
Wlej bulion, dodaj śmietankę i musztardę. Wymieszaj.
Włóż kotlety z powrotem na patelnię. Duś pod przykryciem 10–15 minut na małym ogniu.
Dodaj koperek. Jeśli sos jest za rzadki, zagęść mąką rozmieszaną z odrobiną wody.
Spróbuj sosu i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Podawaj z:
ziemniakami purée
kluskami śląskimi
ryżem
świeżym pieczywem
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!
Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI