Papryka konserwowa w słoikach – słodko-kwaśna, chrupiąca i aromatyczna

2.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

Składniki:

Na 6 średnich słoików:

  • 2 kg czerwonej papryki (najlepiej mięsistej)
  • 4–5 ząbków czosnku
  • 6 liści laurowych
  • 12 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka gorczycy
  • 12 ziaren pieprzu czarnego

Zalewa:

  • 1 litr wody
  • 1 szklanka octu 10% (250 ml)
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki soli (kamiennej, niejodowanej)

Przygotowanie:

Sposób przygotowania:

Odstaw do góry dnem na ściereczkę i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w paski lub większe kawałki.

Do czystych, wyparzonych słoików włóż po:

1 liściu laurowym

2 ziarnach ziela angielskiego

2 ziarnach pieprzu

1 ząbku czosnku

odrobinie gorczycy

Włóż paprykę do słoików, lekko dociskając, ale nie miażdżąc.

Przygotuj zalewę: zagotuj wodę z octem, solą i cukrem. Gotuj 2–3 minuty.

Gorącą zalewą zalej paprykę w słoikach, zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od góry.

Słoiki zakręć i pasteryzuj przez 10–12 minut od momentu zagotowania wody.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI

< Powrót
Zobacz również:
Przepis na domowe trufle czekoladowe

Składniki: (ok. 20–24 sztuki) 200 g gorzkiej czekolady (min. 60% kakao) 100 ml śmietanki 30–36% 25 g masła…

Imprezowa sałatka z brokułem i kurczakiem

Zesmakuj ze mną banalnie prostej sałatki z brokułem i kurczakiem, która swoim smakiem zachwyci Twoich gości. Jest szybka…

Fasolka szparagowa konserwowa

Składniki: 2 kg fasolki szparagowej (najlepiej żółtej, młodej) woda do gotowania sól do gotowania (1 łyżka na 2…