Ogórki w zalewie musztardowej – pikle- przepis od Babci Marysi

4.07.2025
Czas przygotowania: 54 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • Składniki:
  • Na 1,5 kg ogórków:
  • 1,5 kg świeżych ogórków gruntowych (średniej wielkości)
  • 1 marchewka (opcjonalnie)
  • 3–4 ząbki czosnku
  • 1–2 liście laurowe na słoik
  • kilka ziaren gorczycy
  • koper (opcjonalnie)
  • Zalewa:
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 3 czubate łyżki musztardy sarepskiej lub stołowej
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Umyj ogórki, odetnij końcówki i pokrój je w ćwiartki (wzdłuż).

Obierz marchewkę i pokrój w cienkie plasterki (jeśli używasz).

Do wyparzonych słoików włóż ogórki ciasno pionowo.

Dodaj do każdego słoika: 1–2 liście laurowe, kilka ziaren gorczycy, plasterki czosnku, marchewkę, ewentualnie koper.

Do garnka wlej wodę, ocet, dodaj cukier, sól, musztardę i olej.

Wymieszaj i zagotuj, aż składniki dobrze się połączą.

Gorącą zalewą zalej ogórki w słoikach (do samej góry).

Zamknij dokładnie słoiki i pasteryzuj przez około 10 minut od momentu zagotowania wody.

Wyjmij i odstaw do góry dnem do ostygnięcia.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI

< Powrót
Zobacz również:
Ciasto z truskawkami

Składniki: 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 100 g masła…

Ogórki w zalewie curry (lub kurkumowej)

Składniki: 2,5–3 kg ogórków gruntowych (niedużych) 3 marchewki (starte na grubych oczkach) 4–5 ząbków czosnku (pokrojonych) kilka baldachów…

Rozkosz dla podniebienia- Wyjątkowa Szarlotka, Która Zachwyci Twoich Gości!

Cześć SMAKOSZE! Witajcie w 50 lekcji z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM ! Dzisiaj pragnę Was zaprosić w podróż…