Wiśnie w syropie – przepis domowy na zimę

4.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • Na ok. 4 słoiki 0,9 l:
  • 2–2,5 kg wiśni (dojrzałe, zdrowe)
  • 1 l wody
  • 500–600 g cukru (w zależności od tego, jak słodkie mają być)
  • opcjonalnie: 2 łyżki soku z cytryny, 1–2 goździki lub kawałek cynamonu do każdego słoika

Przygotowanie:

Umyj owoce, usuń ogonki.

Pestki możesz zostawić (klasyczna wersja) lub wydrylować, jeśli wolisz gotowe do zjedzenia.

Umieść wiśnie ciasno w wyparzonych słoikach, zostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca od góry.

Możesz dodać do każdego słoika goździka lub cynamonu – dla korzennego aromatu.

Do garnka wlej wodę i wsyp cukier.

Gotuj kilka minut, aż cukier się rozpuści.

Można dodać sok z cytryny – wydobędzie smak i przedłuży trwałość.

Zalej wiśnie gorącym syropem.

Zakręć słoiki i pasteryzuj przez 15–20 minut.

Po pasteryzacji odstaw do góry dnem do wystygnięcia.

Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. Idealne do ciast, deserów, kompotów, naleśników lub jako dodatek do herbaty zimą.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI

< Powrót
Zobacz również:
Ogórki z chili i czosnkiem na zimę (na ostro)

Składniki: Składniki (na 6–7 słoików 500 ml): 2 kg ogórków gruntowych 1 duża główka czosnku 2–3 papryczki chili…

Sałatka z ogórków, marchewki i cebuli w słodko-kwaśnej zalewie

Składniki: (ok. 4 słoiki po 500 ml) 1 kg ogórków gruntowych 3 średnie marchewki 2 średnie cebule 4…

Smażone słodkie  pierożki z twarożkiem i owocową nutą

Składniki: (na ok. 10–12 pierożków) Ciasto 250 g mąki pszennej 30 g cukru pudru szczypta soli 120 g…