Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym z piure ziemniaczanym i buraczkami

9.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Klasyczny obiad w zdrowszej wersji, który zachwyci Twoich gości i domowników. Takie obiady są przepyszne! Szybko, sycąco i zdrowo. Przepis poniżej.

Składniki:
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 500 g ziemniaków
  • 400 g buraków gotowanych
  • 400 g pieczarek
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • sok z cytryny
  • sól
  • 150 ml śmietanki
  • 4 czubate  łyżki jogurtu greckiego
Przygotowanie:

Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie. Polędwiczkę posyp ulubionymi przyprawami. Obsmaż na patelni z każdej strony przez 2 minuty, a następnie piecz przez 20 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni. Buraki zetrzyj na tarce dodaj na patelnię. Do buraczków dodaj również 50 ml śmietanki oraz sok z cytryny i sól. Całość duś przez 5 minut. Pieczarki usmaż na maśle. Do usmażonych pieczarek dodaj śmietankę. Duś przez 5/7 minut na małym ogniu. Ugotowane ziemniaki ubij tłuczkiem. Następnie dodaj jogurt grecki/śmietanę oraz szczyptę soli. Gnieć do uzyskania konsystencji pure.

Upieczone polędwiczki pokrój. Wyłóż na talerz razem z pure ziemniaczanym, buraczkami. Całość polej sosem pieczarkowym.

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Przepis na rigatoni z sosem mięsno-pomidorowym (wariant bolognese)

Składniki: (4 porcje) Na makaron 320 g makaronu rigatoni (lub innego ulubionego typu) woda, sól do gotowania Na…

Kurczak w kremowym sosie z kalafiorem i papryką

Składniki: 500 g piersi z kurczaka lub filetów z udźca 1/2 główki kalafiora (podzielonego na małe różyczki) 1…

Knedle ze śliwkami

Zesmakuj ze mną knedli ze śliwkami. Knedle to smak jesieni. Ja knedle podaję ze słodką śmietanką lub jogurtem…