Sałatka z ogórków na zimę

Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych (najlepiej młode, jędrne)
- 0,5 kg marchewki
- 3 średnie cebule
- 3 łyżki soli kamiennej (nie jodowanej)
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju (np. rzepakowego)
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1/2 łyżeczki pieprzu w ziarnach
- 4 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- kilka liści laurowych
Przygotowanie:
Ogórki umyj, nie obieraj. Pokrój w cienkie plasterki (możesz również w półplasterki).
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka.
Wszystkie warzywa przełóż do dużej miski.
Dodaj sól kamienną, dokładnie wymieszaj i odstaw na 3 godziny, aby puściły sok.
W osobnym garnku zagotuj ocet, cukier, olej, gorczycę, pieprz i liście laurowe. Możesz dodać ząbki czosnku pokrojone w plasterki.
Gotuj przez 2–3 minuty, następnie zdejmij z ognia.
Warzywa odciśnij z nadmiaru wody.
Nakładaj ciasno do wyparzonych słoików.
Zalej gorącą zalewą.
Zakręć dokładnie słoiki.
Włóż słoiki do garnka z gorącą wodą (do 3/4 wysokości słoików).
Pasteryzuj przez ok. 10 minut od momentu zagotowania wody.
Wyjmij, odstaw do góry dnem do ostygnięcia.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!
Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI