Brownie z truskawkami i kawałkami czekolady

Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
- 150 g masła
- 3 jajka
- 150 g cukru (najlepiej trzcinowego)
- 100 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 150 g truskawek (świeżych lub mrożonych, przekrojonych na pół)
- 50 g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady mlecznej do posypania
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 175°C (góra-dół). Wyłóż foremkę (np. 20×20 cm) papierem do pieczenia.
Rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej lub w mikrofali (mieszając co 30 sekund). Odstaw do lekkiego ostudzenia.
W misce ubij jajka z cukrem i wanilią na puszystą masę (ok. 3-4 minuty).
Dodaj rozpuszczoną czekoladę z masłem i delikatnie wymieszaj.
Przesiej mąkę, kakao i sól. Dodaj do masy i wymieszaj tylko do połączenia składników.
Wylej ciasto do foremki, wygładź wierzch. Wciśnij truskawki (przekrojoną stroną do góry) w ciasto i posyp groszkami czekoladowymi.
Piecz ok. 25–30 minut – środek powinien być jeszcze lekko wilgotny.
Ostudź, pokrój i podawaj. Możesz oprószyć cukrem pudrem.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!
Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI