Brownie z truskawkami i kawałkami czekolady

4.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
  • 150 g masła
  • 3 jajka
  • 150 g cukru (najlepiej trzcinowego)
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 150 g truskawek (świeżych lub mrożonych, przekrojonych na pół)
  • 50 g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady mlecznej do posypania

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 175°C (góra-dół). Wyłóż foremkę (np. 20×20 cm) papierem do pieczenia.
Rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej lub w mikrofali (mieszając co 30 sekund). Odstaw do lekkiego ostudzenia.
W misce ubij jajka z cukrem i wanilią na puszystą masę (ok. 3-4 minuty).
Dodaj rozpuszczoną czekoladę z masłem i delikatnie wymieszaj.
Przesiej mąkę, kakao i sól. Dodaj do masy i wymieszaj tylko do połączenia składników.
Wylej ciasto do foremki, wygładź wierzch. Wciśnij truskawki (przekrojoną stroną do góry) w ciasto i posyp groszkami czekoladowymi.
Piecz ok. 25–30 minut – środek powinien być jeszcze lekko wilgotny.
Ostudź, pokrój i podawaj. Możesz oprószyć cukrem pudrem.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI

< Powrót
Zobacz również:
Przepis na ziołowe masło z dodatkami

Składniki: 200 g miękkiego masła (o temperaturze pokojowej) 1–2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka świeżych listków…

Wielowarstwowe ciasto miodowo-orzechowe

Składniki: (ok. 12 prostokątnych porcji) 1. Ciasto miodowe (4 cienkie blaty) 4 jajka (oddzielone białka i żółtka) 100…

Przepis na pieczeń „marmurkową”

Składniki: (keksówka o pojemności ok. 1 l, 6–8 porcji) 700 g mięsa mielonego wieprzowego (łopatka lub karkówka) 300…