Faszerowane muszle makaronowe

9.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Faszerowane muszle to bardzo efektowny obiad. Świetnie sprawdzi się na imprezie okolicznościowej lub małym przyjęciu. Goście na pewno będą zachwyceni. Przepis poniżej.

Składniki:
  • 400 g makaronu muszle
  • 400 g mięsa mielonego
  • 300 ml śmietanki 30%/ 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 cebulka
  • 200 g świeżego szpinaku
  • sól do smaku
  • granulowany czosnek
  • oliwa
  • parmezan lub twaróg wędzony do posypania
Przygotowanie:

Makaron ugotuj. Rozgrzej patelnię. Wlej oliwę. Na patelnię dodaj mięso i posiekaną cebulkę. Smaż 5 minut. Następnie dodaj śmietankę i granulowany czosnek oraz sól. Na koniec dodaj liście szpinaku. Duś przez 5 minut. Tak przygotowanym mięsem nadziewaj muszle za pomocą łyżeczki. Piecz w piekarniku 15 minut w 180 stopniach i gotowe. Tuż po wyjęciu posyp parmezanem lub twarogiem wędzonym.

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Leniwe pierogi z masłem i bułką tartą

Składniki: Składniki (na 3–4 porcje): 500 g białego twarogu (półtłusty lub tłusty, dobrze odciśnięty) 1 jajko 1 żółtko…

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami

Składniki: (ok. 8–10 sztuk): Ciasto ziemniaczane: 800 g ugotowanych ziemniaków (najlepiej z dnia poprzedniego) 1 jajko 2–3 łyżki…

Schab w sosie śmietanowo-grzybowym

Składniki: 4 plastry schabu (bez kości) 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki…