Marynowane pieczarki w zalewie octowej z marchewką i gorczycą

5.07.2025
Czas przygotowania: 80 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

Składniki na około 6 słoików 500 ml:

  • 1 kg małych pieczarek
  • 2 marchewki (pokrojone w cienkie plasterki)
  • 1 cebula (opcjonalnie, pokrojona w piórka)

Zalewa:

  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 2 łyżeczki gorczycy

Przygotowanie:

Pieczarki oczyść (nie obieraj, wystarczy dokładnie opłukać). Jeśli są większe – przekrój na połówki.

Marchewkę obierz i pokrój w cienkie plasterki. Cebulę pokrój w piórka (jeśli używasz).

Zagotuj wodę z octem, cukrem i solą. Dodaj przyprawy: gorczycę, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz.

Do gotującej się zalewy wrzuć pieczarki i marchew. Gotuj całość ok. 5 minut, aż pieczarki lekko zmiękną.

Gorącą zawartość wraz z zalewą przełóż do wyparzonych słoików – najpierw warzywa, potem zalewa do pełna.

Zakręć szczelnie słoiki. Odstaw do góry dnem pod koc na kilka godzin lub pasteryzuj 10 minut w garnku z wodą.

Słoiki przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu – nawet przez kilka miesięcy.

Chcesz wersję ostrzejszą? Dodaj kilka plasterków chili lub 1/2 łyżeczki ostrej papryki do każdej porcji.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI

< Powrót
Zobacz również:
Kiszona botwina

Składniki: 1 pęczek botwiny (młode buraki z liśćmi- bardzo duży pęczek) 1 litr wody 2 łyżki soli (kamiennej,…

Burger w tortilli/wrap z wołowiną, pieczarkami i jajkiem

Składniki: 2 tortille 200 g siekanej wołowiny 50 g sera mozarella 6 pieczarek garść szpinaku  1 łyżeczka masła …

Grzyby marynowane w occie – klasyczne

Składniki: (na ok. 5–6 słoików po 300 ml): 1 kg świeżych grzybów (najlepiej borowiki, podgrzybki, maślaki) 2 duże…