Zupa Ryżanka – przepis domowy

5.07.2025
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 3/4 szklanki białego ryżu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1/2 pora (jasna część)
  • 1/4 selera korzeniowego
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki lub koperek do posypania

Przygotowanie:

Warzywa obierz i pokrój w cienkie plasterki lub kostkę. Pora pokrój w półplasterki.

W dużym garnku rozgrzej masło lub olej, dodaj warzywa i podsmaż przez kilka minut aż zmiękną i się lekko zrumienią.

Dodaj przeciśnięty czosnek i smaż jeszcze chwilę.

Wlej bulion, zagotuj.

Dodaj wypłukany wcześniej ryż. Gotuj na małym ogniu przez ok. 15–20 minut, aż ryż i warzywa będą miękkie.

Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem.

Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki lub koperku.

Zupę ryżankę podawaj gorącą – doskonale smakuje z kromką świeżego pieczywa. Jest lekka, ale sycąca, idealna na chłodniejsze dni.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI

Tagi
< Powrót
Zobacz również:
Ciasto szpinakowe z wiśniami

Składniki: Ciasto szpinakowe: 250 g świeżego szpinaku (baby) 3 jajka 150 g cukru 200 g mąki pszennej 100…

Sałatka z kapusty do słoików na zimę

Składniki: (na ok. 6 słoików 500 ml): 1 mała główka białej kapusty (ok. 1 kg) 3 marchewki 2…

Pasta jajeczna.

Cześć SMAKOSZE! Witajcie w 38 lekcji z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM ! Dzisiaj przenoszę was w świat kulinarnych…