Pomidory z cebulą do słoików – na zimę

6.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

Do słoików (na ok. 6–7 słoików 500 ml):
  • 2,5–3 kg twardych pomidorów (najlepiej mięsistych, np. Lima, Malinowe)
  • 4–5 cebul (najlepiej białych lub cukrowych)
Zalewa:
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1,5 łyżki soli kamiennej (niejodowanej)
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 1 łyżeczka gorczycy (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Pomidory umyj i pokrój w grube plastry.

Cebulę obierz i pokrój w cienkie półplasterki.

Do czystych, wyparzonych słoików układaj na przemian: plastry pomidorów i krążki cebuli.

Można lekko ugnieść, ale nie zgnieść.

W garnku zagotuj wszystkie składniki zalewy. Gotuj przez 2–3 minuty.

Gorącą zalewą zalej pomidory z cebulą w słoikach, zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od góry.

Zakręć dokładnie wyparzonymi nakrętkami.

Słoiki ustaw w dużym garnku wyłożonym ściereczką. Zalej wodą do 3/4 wysokości słoików.

Pasteryzuj przez 15 minut od momentu zagotowania wody.

Po pasteryzacji odstaw słoiki do góry dnem i przykryj ręcznikiem do całkowitego wystudzenia.

Gotowe przetwory przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu – idealnie sprawdzą się do mięs, kanapek, sałatek i jako dodatek do obiadu zimą.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI

< Powrót
Zobacz również:
Puszyste drożdżowe wiśnianki, czyli słodkie bułeczki z nadzieniem wiśni

Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej (typ 450–550) 250 ml ciepłego mleka 80 g cukru 1 jajko…

Kluski Śląskie

Dziś przygotowałam dla Was coś naprawdę wyjątkowego - kulinarne podróżowanie po magicznym świecie smaków Śląska. Czy jest tu…

Domowe płatki z liofilizowanymi owocami i miętą

Składniki: 200 g płatków owsianych górskich (lub innych ulubionych, np. orkiszowych czy jaglanych) 50 g orzechów (np. migdały,…