Ogórki w curry – przepis na zimę

6.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

Do słoików (na ok. 6–7 słoików 500 ml):
  • 2,5–3 kg ogórków gruntowych (najlepiej średniej wielkości)
  • koper z baldachem (po 1 gałązce do każdego słoika)
  • 2–3 ząbki czosnku (pokrojone na plasterki)
  • opcjonalnie: gorczyca biała, liść laurowy, ziele angielskie
Zalewa curry:
  • 1 l wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli (najlepiej kamiennej, niejodowanej)
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 5–6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

Przygotowanie:

Umyj dokładnie ogórki, odetnij końcówki.

Przekrój ogórki wzdłuż na ćwiartki (jeśli są większe) lub zostaw w całości (mniejsze).

Do wyparzonych słoików włóż koper, po kilka plasterków czosnku i – jeśli chcesz – po szczyptce gorczycy.

Wszystkie składniki zalewy zagotuj w garnku.

Gotuj przez 2–3 minuty od momentu wrzenia, aż przyprawy się rozpuszczą.

Do słoików ciasno ułóż ogórki pionowo.

Zalej gorącą zalewą do pełna, zostawiając 1 cm wolnej przestrzeni od góry.

Zakręć słoiki czystymi, suchymi nakrętkami.

Pasteryzuj przez 5–7 minut od zagotowania wody (słoiki 500 ml).

Odstaw do góry dnem, przykryj ściereczką do wystudzenia.

Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Ogórki są gotowe po ok. 2–3 tygodniach.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI

< Powrót
Zobacz również:
Domowy makaron pappardelle z kremowym sosem borowikowym

Jesień to czas grzybobrania. Jeśli nie masz pomysłu na jesienny obiad z użyciem grzybów Zesmakuj ze mną pysznego,…

Mus z pigwy na zimę

Składniki: 2 kg dojrzałych owoców pigwy 1–1,2 kg cukru (w zależności od słodyczy owoców) sok z 1 cytryny…

Puszyste pancakes z owocami

Składniki: Porcja: ok. 10 sztukCzas przygotowania: 20 minut Składniki: Na placuszki: 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka cukru…