Grillowany schab z surówką z młodej kapusty
Przepis na miękki schab z dodatkiem sałatki, która świetnie sprawdzi się również do domowych fast-foodów. Schab marynowany w papryce wędzonej i pieprzu cytrynowym to coś naprawdę pysznego. Spróbuj tego połączenia i ciesz się pysznym majowym obiadem z grilla.

Składniki:
- 2 plastry schabu (każdy po 3cm grubości);
- 2 łyżeczki papryki wędzonej;
- 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego;
- 1/2 łyżeczki kurkumy;
- 2 łyżki oleju;
- 2 łyżki przyprawy suszone pomidory z ziołami
- 800g ziemniaków;
- sól do smaku;
Surówka składniki:
- 1/4 główki młodej kapusty;
- 1 pęczek botwinki;
- 1/2 papryki;
- 1/2 marchewki.
Sos składniki:
- 2 czubate łyżki musztardy miodowej;
- 2 łyżki oleju
- suszone pomidory
Przygotowanie:
Schab zamarynuj w papryce wędzonej, pieprzu cytrynowym, oleju, a także przyprawie z suszonych pomidorów i kurkumie. Czas marynowania mięsa to minimum 2h. Ugotuj ziemniaki, w tym samym czasie przygotuj surówkę. Kapustę pokrój w paski, następnie dodaj pokrojoną botwinkę, paprykę, a także marchewkę. Surówkę polej sosem przygotownym z musztardy, oleju oraz przyprawy pomidory suszone całość wymieszaj. Sprawdź czy ziemniai są już miękie, jeśli tak rozpocznij grillowanie mięsa w przypadku grilla elektrycznego jest to czas 3 minuty z każdej strony. Ugrilowant schab podawaj z ugotowanymi ziemniakami oraz wcześniej przygotowaną surówką.
Smacznego!