Kremowa zupa brokułowa

6.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 1 duży brokuł (ok. 500 g)
  • 1 ziemniak
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • 1 łyżka masła lub oleju
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietanki 30% lub jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz do smaku
  • gałka muszkatołowa (szczypta – opcjonalnie)
  • grzanki i świeży szczypiorek do podania

Przygotowanie:

Obierz ziemniaka, marchewkę i cebulę. Pokrój w kostkę.

Podziel brokuła na różyczki (łodygę również możesz obrać i dodać).

W garnku rozgrzej masło lub olej.

Dodaj cebulę (i czosnek, jeśli używasz). Smaż do zeszklenia.

Dorzuć marchewkę, ziemniaka i brokuły.

Zalej bulionem, gotuj ok. 15–20 minut aż warzywa będą miękkie.

Gdy warzywa zmiękną, zdejmij z ognia.

Zmiksuj całość na gładki krem blenderem ręcznym.

Dodaj śmietankę lub jogurt, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.

Wymieszaj i ewentualnie podgrzej (nie gotuj już). Podawaj z grzankami i świeżym szczypiorkiem.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI

< Powrót
Zobacz również:
Sałatka z cukinii na zimę (do słoików)

Składniki: 2 kg młodej cukinii (najlepiej z cienką skórką) 3 średnie cebule 3 papryki (np. czerwona, żółta, pomarańczowa)…

Chrupiące zapiekanki z grzybami

Chrupiące zapiekanki z grzybami i ciągnącym się serem to prawdziwy klasyk polskiego street foodu, który od lat cieszy…

Pinsa-Niskokaloryczna kuzynka pizzy z włoskimi dodatkami

Zesmakuj ze mną pinsy z włoską szynką, pomidorkami koktajlowymi, rukolą oraz twarogiem wędzonym. Pinsa to niskokaloryczna kuzynka pizzy.…