Duszona karkówka z gnocchi i zieloną sałatką
Pomysł na karkówkę, która z miękkości rozpływa się w ustach. Przygotowanie jej zajmie Ci maksymalnie 10 minut, duszenie 40 minut i tak oto w 50 minut obiad jest gotowy. To najprostszy, najszybszy, a zarazem najsmaczniejszy sposób na karkówkę.

Składniki:
- 500g karkówki wieprzowej;
- 5 cebul;
- 1 czubata łyżka mąki;
- ulubione przyprawy do mięsa;
- wrzątek oraz olej rzepakowy.
Dodatki:
- kopytka/leniwe/gnocchi;
- Ulubiona sałatka/buraczki/mizeria.
Przygotowanie:
Karkówkę dopraw ulubionymi przyprawami dość obficie. Na rozgrzaną patelnię połóż karkówkę i smaż ją do mocnego zarumienienia. Wyjmij zrumienioną karkówkę, a na jej miejsce wrzuć posiekane cebulki. Gdy cebulka się zeszkli włóż do niej podsmażone mięsko. Całość posyp jedną czubatą łyżką mąki pszennej. Mieszaj, aż mąka obtoczy mięso. Całość zalejy wrzątkiem (woda musi zakryć mięsko).Przykryj patelnię pokrywką. Duś mięso przez 60 minut na małym ogniu.
Po tym czasie mięso jest miękkie.
Podawaj z kopytkami/gnocchi lub leniwymi, a także z ulubioną sałatką
i gotowe.
Smacznego!