Duszona karkówka z gnocchi i zieloną sałatką

10.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Pomysł na karkówkę, która z miękkości rozpływa się w ustach. Przygotowanie jej zajmie Ci maksymalnie 10 minut, duszenie 40 minut i tak oto w 50 minut obiad jest gotowy. To najprostszy, najszybszy, a zarazem najsmaczniejszy sposób na karkówkę.

Składniki:
  • 500g karkówki wieprzowej;
  • 5 cebul;
  • 1 czubata łyżka mąki;
  • ulubione przyprawy do mięsa;
  • wrzątek oraz olej rzepakowy.

Dodatki:

  • kopytka/leniwe/gnocchi;
  • Ulubiona sałatka/buraczki/mizeria.
Przygotowanie:

Karkówkę dopraw  ulubionymi przyprawami dość obficie. Na rozgrzaną patelnię połóż karkówkę i smaż ją do mocnego zarumienienia. Wyjmij zrumienioną karkówkę, a na jej miejsce wrzuć posiekane cebulki. Gdy cebulka się zeszkli włóż do niej podsmażone mięsko. Całość posyp jedną czubatą łyżką mąki pszennej. Mieszaj, aż mąka obtoczy mięso. Całość zalejy wrzątkiem (woda musi zakryć mięsko).Przykryj patelnię pokrywką. Duś mięso przez 60 minut na małym ogniu.

Po tym czasie mięso jest miękkie.

Podawaj z kopytkami/gnocchi lub leniwymi, a także z ulubioną  sałatką

 i gotowe.

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Pączki hiszpańskie- Gniazdka

Składniki: 🍩250 ml wody 🍩100 g masła 🍩180 g mąki 🍩3 duże jajka L 🍩1 l oleju rzepakowego…

Beza PAVLOVA z kremem lemon curd

Zesmakuj ze mną Królowej-bezy PAVLOVA z kremem lemon curd, figami oraz miętą. Jedni bezę kochają. Drudzy trochę mniej…

Sernik nowojorski jak w najlepszej cukierni – zdradzam przepis

Sernik nowojorski to prawdziwa ikona wśród deserów, uwielbiana na całym świecie za swoją kremową konsystencję i delikatny smak.…