Papryka konserwowa do słoików

6.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • Na ok. 6–7 słoików 500 ml:
  • 2 kg kolorowej papryki (czerwona, żółta, zielona)
  • 4–5 ząbków czosnku (po jednym do słoika)
  • 1 łyżka gorczycy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • kilka gałązek świeżego tymianku (opcjonalnie)
  • Zalewa:
  • 1 litr wody
  • 250 ml octu spirytusowego 10%
  • 100 g cukru (ok. 1/2 szklanki)
  • 1,5 łyżki soli kamiennej niejodowanej

Przygotowanie:

Paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski lub większe kawałki.

Słoiki wyparz i osusz. Do każdego słoika włóż:

1 ząbek czosnku (obrany),

szczyptę gorczycy,

1–2 ziela angielskiego,

pół liścia laurowego,

ewentualnie gałązkę tymianku.

Ułóż ciasno kawałki papryki w słoikach.

Zagotuj zalewę: wodę, ocet, sól i cukier. Gotuj przez ok. 2 minuty, aż składniki się rozpuszczą.

Zalej paprykę gorącą zalewą, zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od góry.

Zakręć szczelnie wyparzonymi zakrętkami.

Pasteryzuj:

w garnku z wodą (do 3/4 wysokości słoików),

gotuj ok. 10–12 minut od momentu wrzenia.

Wyjmij i postaw do góry dnem, przykryj ściereczką i zostaw do ostygnięcia.

Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI

< Powrót
Zobacz również:
Domową kiszoną kapustę z marchwią w słoikach

Składniki: Składniki (na ok. 5–6 słoików po 0,9 l): 2,5–3 kg białej kapusty 3–4 marchewki 2–3 łyżki soli…

Przepis na domową kiszoną kapustę z dodatkiem czerwonej papryki i marchwi.  

Składniki:  (na ok. 2–3 słoiki 0,7 l) 1 kg białej kapusty 2 średnie marchewki 1 czerwona papryka 2–3…

Sernik na zimno z musem jagodowym

Składniki: Spód: 200 g herbatników (lub ciasteczek digestive) 100 g masła (roztopionego) Masa serowa: 500 g twarogu sernikowego…