Gołąbki z wołowiną, ryżem basmati i sosem pomidorowym.

10.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Wydawać by się mogło, że gołąbki to skomplikowane danie. Otóż nie! Poniżej znajdziesz przepis na zdrowszą wersję gołąbków. Jedna sztuka ma zaledwie 75 kcal! Poniżej przepis na 30 sztuk.

Składniki:
  • kapusta włoska około 1,5 kg
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 200 g ryżu basmati
  • 2 opakowania przecieru pomidorowego
  • Sól
  • Pieprz
Przygotowanie:

Przygotuj duży garnek. Włóż kapustę do garnka. Zalej wodą i wstaw na ogień. Parz kapustę, a następnie oddzielaj jej liście. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do ugotowanego ryżu dodaj zmielone surowe mięso. Dopraw solą i pieprzem.  Wymieszaj. Tak przygotowanym farszem nadziewaj parzone liście kapusty. Zwiń w kształt krokieta.

Z podanych promocji wychodzi około 30 gołąbków. Na dno wolnowaru lub garnka połóż kilka sparzonych wcześniej liści kapusty, następnie połóż zwinięte  gołąbki. Całość zalej  przecierem pomidorowym, a także 200 ml wody. Przykryj dużymi liśćmi kapusty i duś 5h.

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Sałatka z brokułem i pestkami dyni

Składniki: duży brokuł  4 jajka 4 łyżki prażonych pestek dyni 4 kromki chleba pęczek rzodkiewki Sos: 4 łyżki…

Pomysł na drugie śniadanie-kanapki z jajkiem i parmezanem

Dobrze wiemy, że przygotowanie kanapek nie jest trudne i każdy umie je zrobić. Wstawiam Wam tu ten przepis…

Piernikowy chlebek bananowy 

Składniki na chlebek bananowy: 350 g rozgniecionych bananów 250 g mąki pszennej lub orkiszowej 80 g roztopionego masła…