Gołąbki z wołowiną, ryżem basmati i sosem pomidorowym.
Wydawać by się mogło, że gołąbki to skomplikowane danie. Otóż nie! Poniżej znajdziesz przepis na zdrowszą wersję gołąbków. Jedna sztuka ma zaledwie 75 kcal! Poniżej przepis na 30 sztuk.
Składniki:
- kapusta włoska około 1,5 kg
- 500 g mielonej wołowiny
- 200 g ryżu basmati
- 2 opakowania przecieru pomidorowego
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
Przygotuj duży garnek. Włóż kapustę do garnka. Zalej wodą i wstaw na ogień. Parz kapustę, a następnie oddzielaj jej liście. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do ugotowanego ryżu dodaj zmielone surowe mięso. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Tak przygotowanym farszem nadziewaj parzone liście kapusty. Zwiń w kształt krokieta.
Z podanych promocji wychodzi około 30 gołąbków. Na dno wolnowaru lub garnka połóż kilka sparzonych wcześniej liści kapusty, następnie połóż zwinięte gołąbki. Całość zalej przecierem pomidorowym, a także 200 ml wody. Przykryj dużymi liśćmi kapusty i duś 5h.
Smacznego!