Malinowa chmurka

6.07.2025
Czas przygotowania: 180 minut
Stopień trudności: średnie

Składniki:

(na blaszkę 24×24 cm):

Spód biszkoptowy:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej (typ 450 lub 500)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa malinowa:
  • 2 galaretki malinowe
  • 500 ml wrzątku
  • 300–350 g świeżych malin
Warstwa piankowa:
  • 500 ml śmietanki 36% (schłodzonej)
  • 250 g mascarpone
  • 3–4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki gorącej wody (do rozpuszczenia żelatyny)
Dekoracja:
  • garść płatków migdałowych
  • kilka malin
  • pokruszone bezy (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Ubij jajka z cukrem na jasną, puszystą masę (ok. 5–6 minut).

Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszaj szpatułką.

Wylej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w 180°C (góra-dół) przez 15–17 minut, aż lekko się zarumieni.

Ostudź całkowicie.

Rozpuść galaretki w 500 ml wrzątku, dokładnie wymieszaj i ostudź.

Na biszkopcie ułóż świeże maliny.

Wylej lekko tężejącą galaretkę i wstaw do lodówki na 1–2 godziny, aż całkowicie stężeje.

Żelatynę zalej gorącą wodą i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia, ostudź.

Ubij śmietankę z cukrem pudrem na sztywno.

Dodaj mascarpone, delikatnie zmiksuj.

Wlej ostudzoną żelatynę i delikatnie połącz.

Wylej masę na stężałą galaretkę i wyrównaj.

Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

Na wierzchu ułóż maliny, posyp płatkami migdałowymi i pokruszonymi bezami.

Zamiast malin można użyć truskawek, jagód lub mieszanki owoców.

Bezy można pominąć lub zastąpić startą białą czekoladą.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI

< Powrót
Zobacz również:
Przepis na kotlety mielone w panierce

Składniki: (ok. 6 porcji / 6–8 kotletów) 500 g mięsa mielonego (np. mieszanka wieprzowo–wołowa lub drobiowa) 1 średnia…

Serowe placuszki (a'la racuchy) o smaku szarlotki🥞

Zesmakuj ze mną pysznych placuszków z sera białego z dodatkiem jabłek, cynamonu i borówek. Placuszki te smakują jak…

Przepis na klasyczną lasagne z mięsem i sosem beszamelowym

Składniki: Składniki: Na sos mięsny (ragù): 500 g mięsa mielonego (wołowe lub mieszane wołowo-wieprzowe) 1 duża cebula 2…