Szarlotka z kruszonką (na dużą blachę 25×35 cm)

Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej (typ 450–500)
- 200 g masła (zimnego)
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Nadzienie jabłkowe:
- 1,5 kg jabłek (najlepiej szara reneta, antonówka lub ligol)
- 2 łyżki masła
- 2–3 łyżki cukru (lub do smaku)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie – do zagęszczenia)
Kruszonka:
- 150 g mąki
- 100 g masła (zimnego)
- 80 g cukru
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
- świeża mięta do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier puder, sól i proszek do pieczenia.
Dodaj pokrojone zimne masło i posiekaj nożem lub zetrzyj na tarce.
Dodaj jajko i żółtko, zagnieć szybko ciasto.
Podziel na 2 części: 2/3 na spód, 1/3 na wierzch. Obie owiń folią i włóż do lodówki na 30–60 minut.
Obierz jabłka, zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w cienkie plasterki.
Podsmaż na maśle przez ok. 10 minut, aż odparuje sok.
Dodaj cukier, cynamon, sok z cytryny i (opcjonalnie) mąkę ziemniaczaną. Ostudź.
Wszystkie składniki zagnieć palcami do uzyskania grudek. Schłodź.
Formę wyłóż papierem do pieczenia.
Rozwałkuj lub rozgnieć 2/3 ciasta na spód, ponakłuwaj widelcem.
Podpiecz w 180°C przez 10–12 minut.
Wyłóż jabłka, rozkrusz resztę ciasta i posyp kruszonką.
Piecz jeszcze ok. 35–40 minut w 180°C (góra–dół), aż kruszonka się zarumieni.
Ostudzoną szarlotkę posyp cukrem pudrem.
Udekoruj listkiem mięty.
Podawaj z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!
Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI