Fasolka szparagowa konserwowa na zimę

Składniki:
- 2 kg żółtej fasolki szparagowej
- 1 litr wody
- 1,5 łyżki soli kamiennej (nie jodowanej)
- 2 łyżki cukru
- 150 ml octu 10%
- (opcjonalnie) kilka ziaren gorczycy, liść laurowy, ziele angielskie
Przygotowanie:
Fasolkę umyj i odetnij końcówki. Pokrój na mniejsze kawałki (lub zostaw w całości – wg uznania).
Blanszuj fasolkę we wrzątku przez ok. 3-5 minut, a następnie odcedź.
Ułóż fasolkę w wyparzonych słoikach, dosyć ciasno. Możesz dodać do każdego słoika po 2-3 ziarenka gorczycy lub inne przyprawy.
Zagotuj zalewę:
1 litr wody
1,5 łyżki soli
2 łyżki cukru
150 ml octu
Gotuj przez kilka minut.
Zalej fasolkę gorącą zalewą, zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od brzegu słoika.
Dokładnie zakręć słoiki i pasteryzuj przez 15–20 minut od momentu zagotowania wody (w garnku lub piekarniku).
Wyjmij i odwróć słoiki do góry dnem, przykryj ściereczką i pozostaw do ostudzenia.
Słoiki przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Nadają się do spożycia przez całą zimę!
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!
Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI