Fasolka szparagowa konserwowa na zimę

6.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 2 kg żółtej fasolki szparagowej
  • 1 litr wody
  • 1,5 łyżki soli kamiennej (nie jodowanej)
  • 2 łyżki cukru
  • 150 ml octu 10%
  • (opcjonalnie) kilka ziaren gorczycy, liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie:

Fasolkę umyj i odetnij końcówki. Pokrój na mniejsze kawałki (lub zostaw w całości – wg uznania).

Blanszuj fasolkę we wrzątku przez ok. 3-5 minut, a następnie odcedź.

Ułóż fasolkę w wyparzonych słoikach, dosyć ciasno. Możesz dodać do każdego słoika po 2-3 ziarenka gorczycy lub inne przyprawy.

Zagotuj zalewę:

1 litr wody

1,5 łyżki soli

2 łyżki cukru

150 ml octu
Gotuj przez kilka minut.

Zalej fasolkę gorącą zalewą, zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od brzegu słoika.

Dokładnie zakręć słoiki i pasteryzuj przez 15–20 minut od momentu zagotowania wody (w garnku lub piekarniku).

Wyjmij i odwróć słoiki do góry dnem, przykryj ściereczką i pozostaw do ostudzenia.

Słoiki przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Nadają się do spożycia przez całą zimę!

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI

< Powrót
Zobacz również:
Przepis na klasyczną  bruschettę z pomidorami- wersja śniadaniowa

Składniki: 1 mała bagietka lub ciabatta (ok. 200 g) 3 dojrzałe pomidory (ok. 300 g) 1–2 ząbki czosnku…

Najlepsze ciasto na pączki

Cześć SMAKOSZE! Witajcie w 20 lekcji z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM ! Witajcie, miłośnicy słodkich rozkoszy! Dziś otwieram…

Domowy przecier pomidorowy

Składniki: 2 kg dojrzałych pomidorów 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru (opcjonalnie, w zależności od kwaśności pomidorów) 1…