Sałatka makaronowa z szynką, kukurydzą i ananasem

6.07.2025
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 250 g makaronu kokardki (farfalle)
  • 200 g szynki (pokrojonej w drobną kostkę)
  • 1 puszka kukurydzy (odsączona)
  • 1 puszka ananasa (pokrojonego w kostkę, odsączony)
  • 150 g żółtego sera (starty na grubych oczkach lub pokrojony w kostkę)
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie, dla lżejszej wersji)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ugotuj makaron al dente według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i pozostaw do ostudzenia.

W dużej misce wymieszaj: szynkę, kukurydzę, ananasa oraz żółty ser.

Dodaj ostudzony makaron i dokładnie wymieszaj.

Dodaj majonez oraz jogurt (jeśli używasz). Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Wymieszaj całość dokładnie i wstaw do lodówki na minimum 30 minut, aby smaki się przegryzły.

Możesz dodać odrobinę czosnku granulowanego lub świeży szczypiorek dla wyrazistszego smaku.

Jeśli nie lubisz ananasa – pomiń go lub zastąp ogórkiem konserwowym.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI

< Powrót
Zobacz również:
Deserki malinowe z budyniowo-pistacjowym kremem

Składniki: Biszkopty:2 jajka60 g cukru60 g mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy:1 opakowanie…

Czekoladowe pierogi z wiśniami  

Składniki: na ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao (ciemne, niesłodzone) 1 jajko ok. ½ szklanki…

Ogórki korniszone – przepis Babci Marysi

Składniki: Na 5–6 słoików 0,5 l: 2 kg małych ogórków gruntowych 5–6 ząbków czosnku 5–6 liści laurowych 10–15…