Cukinia w kurkumie do słoików na zimę

6.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

(ok. 6 słoików 0,5 l)

Składniki:

Warzywa:
  • 2 kg młodej cukinii (najlepiej niedużej, jędrnej)
  • 2 średnie cebule
  • 3–4 ząbki czosnku (opcjonalnie)
Zalewa:
  • 5 szklanek wody (1,25 l)
  • 1 szklanka octu 10% (250 ml)
  • 1 szklanka cukru (200 g)
  • 1 łyżka soli (kamiennej, niejodowanej)
  • 2 łyżki przyprawy curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki gorczycy (do każdego słoika)
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego (do zalewy lub po 2–3 ziarna do słoika)
  • kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Umyj cukinię i pokrój w słupki lub półplasterki (nie trzeba obierać).

Cebulę pokrój w piórka, czosnek w plasterki (jeśli używasz).

Wymieszaj wszystko razem w dużej misce.

Do garnka wlej wodę, ocet, dodaj cukier, sól, curry, kurkumę oraz przyprawy.

Zagotuj zalewę – mieszaj do rozpuszczenia cukru i soli.

Do każdego wyparzonego słoika włóż warzywa – cukinię z cebulą (i czosnkiem).

Dodaj po 1/2 łyżeczki gorczycy do każdego słoika.

Zalej wszystko gorącą zalewą (aż po brzeg).

Dobrze zakręć.

Włóż słoiki do dużego garnka z ciepłą wodą (do 3/4 wysokości słoików).

Pasteryzuj od momentu zagotowania 7–10 minut.

Wyjmij, postaw do góry dnem i przykryj ręcznikiem do wystudzenia.

Cukinię możesz też lekko posolić i odstawić na 30 minut przed wekowaniem – wtedy będzie jeszcze bardziej chrupiąca.

Można dodać plasterek papryki lub chili do każdego słoika dla ostrości.

Słoiki najlepiej przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. Gotowe do spożycia po 1–2 tygodniach.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI

< Powrót
Zobacz również:
Risotto z bazyliowym pesto i cukinią

Zesmakuj ze mną kremowego risotto z bazyliowym pesto oraz cukinią. Przepis znajdziesz poniżej. Składniki: ✅️1 mała cukinia ✅️2…

Pieczone steki z kalafiora z mozzarellą

Składniki: 1 duży kalafior 1 szklanka tartej mozzarelli 2 łyżki oliwy z oliwek Sól i pieprz do smaku…

Sprawdzony przepis na kiszonego kalafiora – chrupiącego, aromatycznego i naturalnie fermentowanego, bez octu.

Składniki:  (na ok. 3–4 słoiki 900 ml): 1 średni kalafior 3–4 ząbki czosnku 2–3 baldachy kopru (świeży z…