Buraczki z papryką i cebulą do słoików na zimę

7.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

(na ok. 6–8 słoików po 500 ml):

  • 2,5 kg buraków
  • 3 czerwone papryki
  • 3 średnie cebule
  • 1 szklanka octu 10%
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżka soli
  • ½ szklanki oleju (najlepiej rzepakowego)
  • 100 ml wody (opcjonalnie – jeśli buraki są bardzo gęste)

Przygotowanie:

Umyj dokładnie, ugotuj w skórkach do miękkości (ok. 45–60 min).

Ostudź, obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki.

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w cienkie paski lub kostkę.

Cebulę pokrój w piórka lub cienkie półplasterki.

W dużym garnku wymieszaj starte buraki, paprykę i cebulę.

Dodaj ocet, cukier, sól, olej (i ewentualnie wodę).

Gotuj całość na małym ogniu przez ok. 20–30 minut, mieszając od czasu do czasu.

Gorącą sałatkę nakładaj do wyparzonych słoików.

Zakręć mocno czystymi nakrętkami.

Pasteryzuj ok. 15 minut od zagotowania wody (słoiki zanurzone do ¾ wysokości).

Wyjmij, postaw do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.

Sałatka świetnie pasuje do kotletów, pieczeni, jajek, ryb.

Jeśli wolisz wersję mniej kwaśną – zmniejsz ilość octu do ¾ szklanki.

Można dodać ziele angielskie lub liść laurowy na czas gotowania, a potem je wyjąć.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Pieczone ziemniaki z mozzarellą

Składniki: 🥔1 kg ziemniaków 🥔2 łyżeczki czerwonej papryki 🥔2 łyżki przyprawy do ziemniaków  🥔5 łyżek oleju z ziołami…

Sernik na zimno z musem mango i nasionami chia

Zesmakuj ze mną pysznego sernika. Delikatny biszkopt, tylko z dwóch jaj, masa serowa z nasionami chia i słodki…

Aromatyczna rolada z boczku wieprzowego z ziołowo-czosnkową skórką

Składniki: (4–6 porcji) 1,2 kg boczku wieprzowego (ze skórą, rozciętego i wypłaskowanego) Marynata wewnętrzna3 ząbki czosnku, drobno posiekane1…